Sara Lundblad dömdes för mordet på sin pappa Göran Lundblad i Förlösa.
Sara Lundblad dömdes för mordet på sin pappa Göran Lundblad i Förlösa. - Foto: Polisen

Sara Lundblad mördade sin pappa för pengar – så lever hon i fängelset

Sara Lundblad dömdes, tillsammans med sin pojkvän, i januari 2015 för mordet på sin pappa Göran Lundblad i Förlösa. Under sin tid bakom lås och bom har hon gått i kloster, haft parfym i sin cell, och ansökt om att få gifta sig med en annan mördare.


Den 30 augusti 2012 försvann Göran Lundblad, då 63, spårlöst från sitt hem i Förlösa utanför Kalmar, och anmäldes försvunnen av sin dotter. Först två år efter försvinnandet hittades Görans kropp nedgrävd i en åker 700 meter från hemmet. 

Mordet i Förlösa – ett av Sveriges mest uppmärksammade brottsfall

Kroppen kunde hittas efter att Sara Lundblads pojkvän, Martin Törnblad, berättade för Missing Peoples dåvarande operative chef i Kalmar län, Therese Tang, var den låg. Therese Tangs inspelningar av samtalet ledde till att paret Sara och Martin tillslut dömdes för mordet. 

Förlösamordet: Så gick det till när Therese Tang löste fallet

Göran Lundblad ska ha skjutits till döds i sin säng med ett hagelgevär. Trots att det enligt Martin var han som sköt så dömdes både han och Sara till 18 års fängelse för mord. Motivet ska ha varit ett arv på flera miljoner som Sara skulle fått efter sin pappa. Läs mer om fallet här.

Sara Lundblad. Foto: Polisen

Till en början avtjänade Sara Lundblad sitt straff på kvinnofängelset Hinseberg, och därefter satt hon på Ystadsanstalten. Senare har hon flyttat till anstalten Färingsö i Ekerö kommun. 

Sara Lundblad ville gifta sig med mördaren Natalia Pshenkina

Under 2018 fann Sara Lundblad kärleken i en annan intagen på Ystadsanstalten. Hon och Natalia Pshenkina, dömd till livstids fängelse för att ha mördat sin före detta sambo, inledde en kärleksrelation och 2019 förlovade sig paret, enligt handlingar som Nyheter24 har tagit del av. 

Kort därefter flyttade Pshenkina till Hinsebergsanstalten. Trots att de bodde isär, ville paret gifta sig. Kriminalvården nekade deras önskemål av permission för att åka och besöka varandra och ingå äktenskap.  

Natalia Pshenkina. Foto: Polisen

Senast i april 2021 avslog förvaltningsrätten parets överklagan av kriminalvårdens beslut ännu en gång. Sara Lundblad hade återigen ansökt om permission för att gifta sig med sin flickvän. 

“Relationen bör därför ses som en varaktig relation. Vidare är varken hon eller hennes fästmö sjuka eller har symtom, därför är smittspridningsrisken för Covid-19 obefintlig.”, stod det i Sara Lundblads yrkande som Nyheter24 har tagit del av. 

Mördarna Sara Lundblad och Natalie Pshenkina får inte ringa varandra

Paret Sara Lundblad och Natalie Pshenkina får inte gifta sig, men de håller kontakten via brev. De vill dock även kunna ringa varandra. Sådant tillstånd kan intagna få beviljat om de anses som närstående och har en dokumenterad varaktig relation, något som Sara Lundberg motiverade sin ansökan med. 

Kriminalvården avslog ansökan i slutet av mars 2021 då kraven inte ansågs uppfyllas. Enligt Lundblads överklagande till förvaltningsrätten, som Nyheter24 har tagit del av, är Natalia Pshenkina ”utöver sonen är hennes närmast närstående”. Men beslutet kvarstår. 

Här låg Görans kropp nedgrävd. Foto: Polisen

Ansökte om placering på en klosteravdelning 

Under sin tid i fängelse ansökte Sara Lundblad även om en tillfällig placering på en klosteravdelning vid en annan anstalt. Detta då hon ville delta i en veckas retreat. Ansökan om att flytta till klosteravdelningen  beviljades av Kriminalvården, rapporterar Expressen. 

Förlösamördaren ville plugga tyska

I slutet av april 2018 ansökte Sara Lundblad om att få studera tyska på högskola, för att ”lära sig ett språk för framtiden”. Kriminalvården avslog hennes ansökan baserat på att hon inte tidigare hade påbörjat några högskolestudier som behöver fortsätta eller avslutas, samt att det enligt anstalten inte fanns tillräckligt med lärarkapicitet. 

Göran Lundblads kropp hittades inlindad i pressenning. Foto: Polisen

Permission för att rida och köpa nya skor

Någon månad efter klosterretreaten beviljades Sara Lundblad permission på fyra timmar under bevakning där hon skulle få gå runt utan fängsel. Under permissionen skulle Sara ta ridlektioner på en ridskola, och även besöka stan för att köpa nya skor. 

Under 2018 ansökte hon även om att få ha parfym och en bönesten i sin cell, något som godkändes av Kriminalvården. Däremot upptäcktes två provflaskor med parfym vid en visitation, två veckor efter att ansökan godkändes. Något som är otillåtet att ha i sitt rum utan att ansöka om, skriver Expressen.

Förlösamordet blir tv-serie – "Mörkt hjärta" har premiär 9 februari 

Dramatiseringen av det omtalade Förlösamordet är baserad på boken "Hur man löser ett spaningsmord" av Joakim Palmkvist. I huvudrollerna syns Aliette Opheim och Gustav Lindh. Här kan du läsa allt om tv-serien. 

"Mörkt hjärta" har premiär 9 februari på Discovery+. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

En häktad för deltagande i terrororganisation

En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

Nu står det klart att Huawei ska få ta del av affärskänslig information från svenska Post- och Telestyrelsen, PTS. Ericsson och Telia är väldigt kritiska till regeringens beslut.

Sambo? Så delar du upp ekonomin med din partner

Brukar du och din partner bli osams över ekonomin? Nyheter24 har pratat med Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank, som berättar hur man kan tänka när man ska dela upp ekonomin med sin partner.

Det vill svenskarna helst ha på sig när de begravs

Här är plaggen som svenskarna helst har på sig i graven när de begravs. Vissa plagg är med otippade än andra. Vad hade du velat ha på dig när du begravs?

Stockholmsbörsen flyttar – här är nya adressen

Stockholmsbörsen ska flytta. Om ett år ska de 900 anställda byta arbetsplats från Frihamnen till Stockholm City. Det är inte ett problem att lokalerna är mindre eftersom fler jobbar hemifrån sedan pandemin, berättar Nasdaqs pressansvarige, Erik Gruvfors.