Smugglade 15 000 liter polsk vodka till Sverige – avlyssnades
Bilderna är genrebilder. - Foto: Johan Nilsson/TT och Karlsen, Anette/TT

Smugglade 15 000 liter polsk vodka till Sverige – avlyssnades

En lastbil stoppades vid en trafikplats utanför Helsingborg med 15 000 liter polsk vodka. Dagen innan hade de lyckats ta sig genom polsk kontroll utan problem, men avslöjades sedan genom avlyssning av polsk polis. Nu har nio män dömts för grov smuggling.


Den 23 juli 2015 gjorde tullen ett ovanligt fynd utanför Helsingborg. I en lastbil hittade man totalt 14 780 liter polsk vodka lastade på 32 pallar, som inte hade anmälts till Tullverket, enligt dokument som Nyheter24 har tagit del av. 

Efter en lång och omfattande utredning har nu nio personer av tio tilltalade dömts för grov smuggling. Samtliga nio män har fått fängelsestraff som påföljd. 

Lastbilen hade två följebilar

Två av de dömda personerna turades om att köra lastbilen från Polen till Sverige medan åtta andra män satt uppdelade i två BMW-bilar, en svart och en vit, och åkte efter lastbilen under resan till Sverige. 

Vid en kontroll i polska Olszyna släpptes lastbilen i väg efter att föraren kunde visa upp handlingar att lastbilen enbart transporterade två sorters vodka. Det här bedömde polsk polis stämma efter att de undersökte lastbilen med röntgen. 

Avlyssnades av polis

Polska polisen fick sedan reda på, genom telefonavlyssningar i ett ärende som gällde illegala cigaretter, att en alkoholtransport var på väg mot Sverige. Då larmade polska myndigheter svenska tullen. Enligt dokument som Nyheter24 har tagit del av ska det under avlyssningen ha talats om "tjugo tusen styck" och "sjuorna". 

– Polska brottsutredarmyndigheten hörde under telefonavlyssningarna prata om en alkoholtransport och att det skulle gå till Sverige. De underrättade Tullen i Sverige som omgående höjde beredskapen, säger åklagare Jörgen Larsson till Kvällsposten.

Man kunde sedan lokalisera lastbilen och de två bilarna på en trafikplats utanför Göteborg efter spaningsinsatser.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-chefens avslöjande smygbild: "Händer flera gånger i veckan"

Invånare flyr strider vid gränsstad i Myanmar

Intensiva strider i en stad i östra Myanmar vid gränsen till Thailand har fått omkring 1 300 invånare att fly till grannlandet. Återupptagna eldstrider och flyganfall har brutit ut mellan de rebeller som intagit staden Myawaddy och militärjuntans armé.

Framgång i kampen mot fruktade bakterier

De skördar tusentals liv i Europa varje år. Multiresistenta bakterier är ett ökande hot – men nu har svenska forskare hittat en ny sorts antibiotika som visat sig lovande i djurstudier. Vi tror att det kan bli ett genombrott, säger professor Anders Karlén.

Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

En it-tekniker på Trafikverket i Borlänge avslöjades ha kopplingar till gängkriminalitet och väljer nu att sluta på sitt jobb, rapporterar P4 Dalarna.

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

Billunds flygplats evakueras efter ett bombhot, rapporterar danska Ekstra Bladet.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på länsväg 363, Hissjö.", skriver polisen på sin hemsida.