Alexander Lukashenko är president i Belarus
Alexander Lukashenko är president i Belarus - Foto: Yevgeny Biyatov/Sergei Guneyev/TT

Nyheter24 reder ut: Vilken roll har Belarus i invasionen av Ukraina?

Hur kommer det sig att Belarus är allierade med Ryssland, och hade de en roll i invasionen av Ukraina under torsdagsmorgonen? Nyheter24 reder ut hur allt hänger ihop.


År 2020 riktade hela världen sin uppmärksamhet mot Belarus i samband med att den långvarige ledaren Alexander Lukashenko gick vinnande ur ett ett riggat och omdiskuterat presidentval. 

Tack vare hjälp och ekonomiskt bistånd från den ryska regeringen kunde Lukashenko fortsätta styra landet, trots stora sanktioner från länder i väst.

Kilometerlånga köer när boende i Kiev lämnar staden. Foto: Emilio Morenatti/TT
Foto: Evgeniy Maloletka/TT

Ryssland har invaderat Ukraina 

Under tidig torsdagsmorgon gick Ryssland till storskalig militär attack mot Ukraina. Både soldater och civila har omkommit i striderna, som fördöms av statschefer runt om i världen.

Både soldater och civila har omkommit i striderna. Här kan du läsa mer om konflikten och dess bakgrund.

Var Belarus delaktiga i invasionen av Ukraina?

Har Belarus en roll i den pågående invasionen av Ukraina? Ja, här går uppgifterna isär. 

Enligt AP uppger den ukrainska gränsmyndigheten att den ryska armén attackerade Ukraina från Belarus, med stöd från landet, rapporterar Omni.

De uppgifterna dementeras av Lukashenko som hävdar att hans nationella trupper inte har deltagit i attacken. Enligt Reuters har han samtidigt uppgett att de ryska trupper som befann sig i landet när invasionen inleddes "högst troligt" deltog i den. 

Foto: Mikhail Klimentyev/TT

Belarus kommer stötta Ryssland vid attack

Enligt den politiska nyhetssajten Politico har Lukashenko varnat för att landet kommer kliva in i den väpnade konflikten ifall "aggressioner riktas mot Belarus" eller "vårt allierade Ryssland".

"Om vårt land står inför aggressioner, kommer det finnas hundratusentals ryska soldater här, som kommer försvara det här heliga landet tillsammans med hundratusentals belarusier", har Alexander Lukashenko sagt i ett nationellt uttalande.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!