Rysslands invasion av Ukraina leder till dyrare bensin och diesel
De redan rekordhöga oljepriserna förväntas öga ännu mer till följd av kriget i Ukraina. - Foto: Evgeniy Maloletka/TT och Fredrik Persson/TT

Rysslands invasion av Ukraina leder till dyrare bensin och diesel

Rysslands invasion av Ukraina kommer sannolikt leda till att svenska bilister får betala mer för bensin och diesel. Oljenivåerna ligger redan på de högsta nivåerna någonsin – och förväntas öka ännu mer.


Rysslands militära insats i Ukraina ger tydliga effekter även på världens valutamarknader. För de svenska hushållen betyder det här också en ännu tuffare tillvaro med bland annat kraftigt stigande drivmedelspriser.

— I absolut närtid kommer bensinpriser att stiga en bra bit över 20 kronor men vi kommer inte se en sådan dramatisk förändring att Riksbanken kommer att agera, säger Carl Hammer till TT.

Här kan du läsa mer om hur du påverkas av att svenska kronan rasar i samband med kriget.

Ryssland invaderade Ukraina – så mycket steg oljepriset

Bensin- och dieselpriserna i Sverige ligger redan på de högsta nivåerna någonsin, och höjdes senaste på onsdagen. En liter diesel kostar just nu i Sverige 21,97 kronor och en liter bensin ligger på 19,54 kronor, enligt Teknikens Värld.

När Ryssland nu invaderar Ukraina stiger oljepriset på torsdagen över 100 dollar per fat för första gången sedan 2014 och kostade vid 11.30-tiden 105 dollar per fat. 

Aldrig förr har dieseln legat så nära 22 kronor. Mycket pekar på att dieselpriset redan under fredagen kan passera 22 kronor, eftersom råoljepriserna skjutit i höjden efter att Ryssland gick in i Ukraina. 

Ryssland, som inte ingår i OPEC-sammanslutningen, är världens tredje största oljeproducent. Landet står för nästan en åttondel av världens oljeproduktion, och för en ännu större del av världens naturgasvinning. 

Ryssland är Europas viktigaste källa till olja och gas 

Rysslands attack på Ukraina spås således få stora konsekvenser på världens energitillgångar. Framför allt berörs Europa i och med att Ryssland är Europas viktigaste källa till olja och gas. De nya sanktionerna mot landet kan leda till att exporten stryps. Exempelvis kan oljeleveranser stoppas från Svarta Havet där kriget pågår. 

Kriget kommer alltså med allra största sannolikhet påverka svenskarnas privatekonomi, i form av att bensinen och dieseln blir dyrare, rapporterar Teknikens Värld.

Oljebolaget Preem säger också till Dagens Nyheter att de stoppar importen av olja från Ryssland till Sverige.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!