Bild på försvarsmaktens logga samt på två hemvärnssoldater
Bilderna är genrebilder. - Foto: Janerik Henriksson/TT och Christine Olsson/TT

Lön, krav och uppgift – här är allt du vill veta om hemvärnet

De skyddar Sveriges gränser och stöttar polis och räddningstjänst vid olyckor och kriser. Har du koll på hemvärnet och vad som krävs för att bli hemvärnssoldat?


Redan innan kriget i Ukraina såg Försvarsmakten en ökning i antalet ansökningar till hemvärnet. Ett intresse som ökat ännu mer sedan striderna i Ukraina bröt ut, rapporterar P4 Jönköping

Läs allt vi vet om om Rysslands invasion av Ukraina här.

Vad är hemvärnet och vad gör man där?

Hemvärnet är en del av Försvarsmaktens insatsorganisation som utgörs av över 20 000 kvinnor och män. Den som går med i hemvärnet gör det frivilligt vid sidan om sitt vanliga jobb, eller studier, och tjänstgör totalt mellan fyra och tretton dagar om året. 

Hemvärnets uppgifter går ut på att skydda och bevaka samhället och stödja polis och räddningstjänst vid krissituationer. Det kan innebära krig, olyckor, naturkatastrofer eller andra hot mot samhället. Bland annat så kan man jobba som hundförare, fordonsförare på land och till sjöss, skyttesoldat, fältkock och sjukvårdare. 

En av tjänsterna inom hemvärnet är bandvagnsförare. Foto: Pontus Lundahl/TT

Hur går man med i hemvärnet?

Man kan anmäla intresse för att gå med i hemvärnet genom att skapa en profil på Försvarsmaktens hemsida.

Vilka är kraven för att gå med i hemvärnet?

Är du över 18 år och svensk medborgare uppfyller du kraven för att ansöka till hemvärnet. Du kan i normala fall ansöka upp till att du är 57 år och blir du antagen får du vara med fram till att du är 70 år. 

Får man lön för att vara med i hemvärnet?

Hemvärnet är en frivilligorganisation, man får alltså ingen anställning eller lön som hemvärnsman. Däremot har man rätt till fritt boende och ersättning för resor under den utbildning man behöver gå om man går med i hemvärnet. 

Deltar man i en utbildning som varar längre än två dagar kan man dock få dagpenning, den summan ligger som minst på 130 kronor per dag och som mest på 1191 kr per dag och bestäms av Försäkringskassan.

Hemvärnet jobbar främst med att skydda Sverige vid hot mot samhället. Foto: Christine Olsson/TT

Vad är skillnaden mellan hemvärnet och armén? 

Är du med i armén så är du anställd av Försvarsmakten antingen på heltid eller deltid, till skillnad från hemvärnsmän som skriver ett avtal om att frivilligt tjänstgöra ett visst antal dagar om året. 

Hemvärnet arbetar bara inom Sverige medan armén arbetar internationellt och du måste ha genomfört en grundutbildning med värnplikt för att bli soldat i armén, skri. 

Får man ha vapen hemma om man är med i hemvärnet?

Hemvärnsmän får lov att förvara vapen hemma men ammunition till vapnet får inte lov att förvaras i hemmet.

Intresset för att gå med i hemvärnet har ökat sedan Rysslands invasion av Ukraina. Foto: Ulf Palm/TT

Kan man gå med i hemvärnet om man har ADHD? 

Försvarsmakten gör sedan 2021 en individuell bedömning av personer med neuropsykiatriska diagnoser för att bedöma hur lämpliga de är för tjänstgöring. Man har alltså möjlighet att gå med i hemvärnet även om man har ADHD. 

Försvarsmakten gör även individuella bedömningar om personer som finns med i belastningsregistret. Man är alltså inte automatiskt utesluten från att kunna söka till hemvärnet om man förekommer i belastningsregistret.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!