Peter Hultqvist och Magdalena Andersson
Riksdagen klubbade under måndagen igenom förslaget att bistå Ukraina med vapen och utrustning. - Foto: Jessica Gow/TT och Vadim Ghirda/TT

Riksdagen röstar ja till att Sverige skickar vapen till Ukraina

Sveriges riksdag har klubbat regeringens förslag om att skicka vapen och utrustning till Ukraina. Vänsterpartiet var det enda partiet som röstade nej.


Sveriges riksdag har klubbat regeringens förslag om att skicka vapen och utrustning till Ukraina. Paketet innehåller förslag om 1,4 miljarder kronor. 900 miljoner av dem är nya pengar. En halv miljard tas från ramen för bistånd. Paketet består av en halv miljard i stöd till centralbanken för att kunna stärka Ukrainas försvar och en halv miljard går till humanitärt bistånd, rapporterar SVT. 

Vänsterpartiet röstade nej till att skicka vapen till Ukraina

Vänsterpartiet var det enda partiet som röstade emot med hänvisningen till praxis om att inte skicka vapen till aktiva krigszoner. 

Sverige ska skickar vapen och utrustning till Ukraina

Det betyder att Sverige ska skicka 5000 pansarskott, 5000 skyddsvästar, 5000 hjälmar och 135 000 fältransoner till Ukraina. Utöver detta ska man även stötta den ukrainska militären med 500 miljoner kronor, rapporterar SVT.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!