Under tisdagen fick Ukrainas president stående ovationer efter sitt känslosamma tal i EU-parlamentet.
Under tisdagen fick Ukrainas president stående ovationer efter sitt känslosamma tal i EU-parlamentet. - Foto: Virginia Mayo/TT

Zelenskyjs känslosamma tal till EU: "Ingen kommer att knäcka oss"

Under tisdagen talade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj till EU-parlamentet via videolänk. Hans känslosamma tal möttes av en lång applåd, vilket du kan se i videospelaren nedan.


Mitt under brinnande krig höll Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj via länk ett känslosamt tal till EU-parlamentets extrasittning i Bryssel.

Volodymyr Zelenskyj höll tal till EU-parlamentet

Den ukrainske presidenten inledde tisdagens tal med att förklara att han inte visste han skulle hälsa på sina europeiska kollegor.

– Jag kan inte säga ”god morgon”, ”god dag” eller ”god kväll”. För somliga är den här dagen inte ”god”. För somliga är den här dagen den sista, sa Zelenskyj.

Ukrainas president var med på videolänk. Foto: Virginia Mayo/TT

– Ingen kommer att knäcka oss. Vi är starka. Vi är ukrainare, sa Zelenskyj, rapporterar SVT.

Ukraina har ansökt om att gå med i EU 

Ukraina har undertecknat en formell ansökan om att få gå med i EU som redan öppet stöttats av flera medlemsländer. I slutet av talet riktade sig Zelenskyj direkt till sina europeiska kollegor när han säger att Ukraina kämpar för att vara jämlika medlemmar i Europa. 

– Vi önskar att se våra barn vid liv, jag tycker att det är en rimlig önskan. Putin kommer återigen säga att man attackerar militär infrastruktur – men vilka militära enheter arbetade de här barnen i?, sa Zelenskyj.

Zelenskyj: "Visa att ni är med oss"

– Utan er kommer Ukraina vara ensamt. Vi har bevisat vår styrka. Vi är exakt likadana som ni. Så visa att ni är med oss, säger han fortsätter: 

– Bevisa att ni inte släpper taget om oss. Bevisa att ni verkligen är européer, så att livet kan besegra döden och ljuset besegra mörkret. Leve Ukraina! 

Därefter ställer sig politikerna på plats i Bryssel upp och möter presidentens tal med en lång applåd. 

Se en del av talet i videospelaren ovan. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!