Kriget i Ukraina kommer att bidra till att matpriserna i Sverige chockhöjs inom ett halvår.
Kriget i Ukraina kommer att bidra till att matpriserna i Sverige chockhöjs inom ett halvår. - Foto: Janerik Henriksson/TT, Anders Wiklund/TT och Gorm Kallestad/TT

Kriget kan chockhöja svenska matpriser – procentuellt tvåsiffrigt högre

Kriget i Ukraina kommer att bidra till att matpriserna i Sverige chockhöjs inom ett halvår, enligt Orkla Food. Dyrast kommer ris, mjöl, kaffe och bär bli. För svenska konsumenter kan det bli upp emot procentuellt tvåsiffrigt högre matpriser.


Kriget i Ukraina kommer att bidra till att matpriserna i Sverige, inom ett halvår, stiger till skyhöga nivåer, enligt livsmedelsjätten Orkla Food, rapporterar Dagens Nyheter. 

– Jag har aldrig under mina 30 år i branschen varit med om så massiva kostnadsökningar på alla områden – samtidigt. Nu går det inte längre. Vi kommer att föra vidare alla kostnadsökningar till våra återförsäljare, säger Henrik Julin, vd för producentjätten Orkla Foods Sverige med varumärken som Felix, Abba och Bob.

Enligt Julin innebär det att för svenska konsumenter kan det bli upp emot procentuellt tvåsiffrigt högre matpriser om ett halvår, även om det kan skilja sig från olika varor. 

Pasta, kaffe och bär blir dyrare 

Priserna på pasta, kaffe, bär och alla produkter som innehåller säd väntas höjas allra mest, enligt branschorganisationen Livsmedelsföretagen. Och när människor då istället söker sig till liknande råvaror, exempelvis jordgubbar istället för hallon, kan priser på dessa också skjuta i höjden. 

Priserna på pasta, kaffe, bär och alla produkter som innehåller säd väntas bli dyras. Foto: Janerik Henriksson/TT

Kriget i Ukraina leder till minskat utbud av råvaror 

Rekordhöga energipriser, klimateffekter där torka och översvämningar förstört skördar, coronapandemins komponentbrist och en svagare kronkurs spär på producentkostnaderna. Sveriges inflationsstatistik indikerade stigande matpriser i början av året, alltså redan innan krigsutbrottet i Ukraina. 

– Kriget i Ukraina leder sannolikt till ännu högre energipriser, en ännu svagare kronkurs och minskat utbud av råvaror, däribland spannmål, säger Orklas Sverigechef till Dagens Nyheter.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!