Pro-ryska användare på sociala medier har påstått att bilden på Olena Kurilo egentligen var en inhyrd skådespelerska.
Pro-ryska användare på sociala medier har påstått att bilden på Olena Kurilo egentligen var en inhyrd skådespelerska. - Foto: Wolfgang Schwan/Stella Pictures och Efrem Lukatsky/TT

Det här är sant och falskt – om virala bilder från kriget i Ukraina

I samband med Rysslands invasion av Ukraina sprids det stora mängder filmer och foton på sociala medier, som påstås vara från kriget. Men i många fall har materialet visat sig vara antingen fejkat, eller från en helt annan kontext.


Ryssland inledde en storskalig attack mot Ukraina den 24 februari, något som nu dominerar många personers informationsflöde. Internet och sociala medier svämmar över av bilder och videoklipp som påstås vara från invasionen av Ukraina. 

Innehållet som sprids på Facebook, Twitter, Instagram, TikTok och andra sociala medier når miljontals personer varje dag, trots att materialet många gånger kan vara från ett helt annat tillfälle. Antingen är materialet flera år gammat, eller till och med fejkat. 

Läs mer här: Så vet du om du kan lita på nyheterna från kriget i Ukraina

Skadad ukrainsk kvinna är inte inhyrd skådespelare

Många pro-ryska och konspiratoriska användare på sociala medier har påstått att bilderna och klippen som spreds i samband med att en byggnad förstördes i Tjuhujiv i Charkiv, i östra Ukraina, i själva verket skulle vara från en gasexplosion 2018 i ryska Magnitogorsk. 

Vissa hävdade också att bilderna som föreställer en blodig kvinna efter händelsen var från 2018, eller att hon var en “krisskådespelare” som hade anlitats för att agera ut scener från en attack. 

Dessa påståenden är falska, även om bilderna från explosionen i Magnitogorsk 2018 vid första anblick tycks vara liknande, så överensstämmer de inte med bilderna från ukrainska Charkiv.

Metadata från bilderna har även visat att de togs samma dag som attacken den 24 februari i Ukraina, enligt BBC. 

Foto: Wolfgang Schwan/Stella Pictures

Ung flicka konfronterar soldat – är inte från Ukraina 

En suddig video som påstås föreställa en ukrainsk flicka som konfronterar en rysk soldat har genererat 12 miljoner visningar på TikTok och närmare en miljon visningar på Twitter. Men i själva verket är det den palestinska flickan Ahed Tamimi, som vid tidpunkten var 11 år, som konfronterar en israelisk soldat efter att hennes bror greps 2012. 

Twitter har satt en varning på videon som lyder “tagen ur kontext”, men på TikTok fortsätter visningarna att stiga. 

Missvisande video om molotovcocktails 

Olika versioner av en video som påstås visa hur invånare i Kiev strider mot rysk militär med molotovcocktails blev viral på ett flertal plattformar. Det ledde till att många trodde att videon föreställde strider mellan ukrainska befolkningen och ryska trupper. 

Klippet delades till och med av två brittiska parlamentsledamöter. I själva verket filmades händelsen under protesterna i landet 2014 som ledde till att den dåvarande presidenten Viktor Janukovytj avsattes. 

Video på ryskt stridsflygplan – är egentligen från tv-spel 

En dramatisk video som påstås föreställa hur en ukrainsk pilot skjuter ner ett ryskt stridsflygplan lades ut på Twitter av Nexta TV, en belarusisk kanal. I klippet, som har nästan en miljon visningar, fattar ett plan eld, följt av en hög smäll. Men klippet har ingenting att göra med kriget i Ukraina, utan är själva verket från tv-spelet Arma 3. 

Falsk bild på barn som vinkar av ukrainsk konvoj – delades av Carl Bildt

En bild som påstås föreställa två barn som vinkar av en konvoj med ukrainska styrkor på väg in i strid har genererat stort engagemang – både i gillamarkeringar och delningar. Den har bland annat lagts ut på Twitter av både den amerikanska kongressledamoten Adam Kinzinger och tidigare svenska statsministern Carl Bildt

Men bilden publicerades för första gången 2016. Den togs av en volontärfotograf för det ukrainska försvarsministeriet, som senare avskedades för att ha blivit anklagad för att ha iscensatt flera av sina stridsbilder. 

Kievs borgmästare vid frontlinjen – bilden är från ett träningscenter

På Instagram har en bild blivit viral på Kievs borgmästare Vitaly Klitschko vid frontlinjen, och den har även spridits i andra medier. Instagram har markerat bilden som tagen ur kontext. 

Ännu en gång rör det sig om ett gammalt foto, som först lades upp av Klitschko själv på hans Instagram-konto i mars 2021. Den ska vara tagen på ett träningscenter i Tjernihiv.

Däremot stämmer det att borgmästare Klitschko har stridit för sin stad vid sidan av de ukrainska trupperna under den ryska invasionen, även om bilden inte är från det tillfället.  

Drack president Volodymyr Zelenskyj te med ukrainska trupperna? 

En video påstås visa hur den ukrainska presidenten Volodymyr Zelenskyj ger moraliskt stöd till de ukrainska styrkorna genom att dricka te med dem på slagfältet. En video som håvade in närmare tre miljoner visningar under helgen. 

Videon ska vara äkta, men spelades in flera dagar innan invasionen inleddes, i Shyrokyne, när presidenten hälsade på soldaterna vid frontlinjen för att visa sitt stöd till trupperna. 

Video på brinnande elkraftverk – är egentligen från Kina 

En video uppges föreställa ett elkraftverk i Luhansk i östra Ukraina, där avsändaren påstår att en kraftig brand utbröt efter att ryska styrkor genomfört en flygräd. 

Men videon visar i själva verket en brand i en hamn i Tianjin i nordöstra Kina 2015. 

Bild på nedskjutet ryskt plan – togs år 1993

En grynig stillbild har påståtts föreställa ögonblicket då ett ryskt flygplan skjuts ner över Ukraina. Bilden har delats vidare av bland annat lettiska och polska medier. Flera andra medier har hävdat att bilden föreställer ett saudiskt stridsflyg som sköts ner över norra Yemen i maj 2017. Men inget av det stämmer. 

I själva verket är det ett ryskt stridsflyg, MIG-29, som kolliderar med ett annat stridsflyg under en uppvisning vid den brittiska flygbasen Fairford år 1993.

Källor: Expressen, BBC, och Dagens Nyheter

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!