Ryssland anklagas för krigsbrott – lagarna, straffet och domstolen
Ryssland anklagas för krigsbrott av Ukraina och EU. - Foto: Mikhail Klimentyev/TT och Serhii Nuzhnenko/TT

Ryssland anklagas för krigsbrott – lagarna, straffet och domstolen

Ryssland anklagas för krigsbrott av EU och av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj då landet ska ha använt sig av vapen som inte är tillåtna enligt Genèvekonventionen och för angrepp mot civila. Nyheter24 reder ut allt du behöver veta om krigsförbrytelser.


Den 24 februari inledde Ryssland, på order av president Vladimir Putin, en storskalig militär attack mot Ukraina. Sedan invasionens start råder det krig i landet och över 800 000 ukrainska medborgare uppges vara på flykt.

Här kan du läsa allt vi vet om den ryska invasionen.

Ryssland anklagas för att ha begått krigsförbrytelser i samband med invasionen. Anklagelserna grundar sig i att Ryssland ska ha använt sig av vapen som inte är tillåtna enligt Genèvekonventionen och för att ha riktat angrepp mot civila. 

Invasionen av Ukraina – därför anklagas Ryssland för krigsförbrytelser

Ukraina samt EU anklagar Ryssland för krigsförbrytelser efter de besköt civila mål i ukrainska staden Charkiv och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj menar att de missilattacker som riktades mot staden kan vara en krigsförbrytelse. 

Även människorättsorganisationer, som exempelvis Amnesty International och Human Rights Watch, anklagar Ryssland för att ha använt klusterbomber. 

Amnesty International bedömer att Rysslands invasion präglas av ”urskillningslösa attacker mot civila områden och angrepp mot skyddade platser som sjukhus.”

Ryssland anklagas för att ha riktat angrepp mot civila. Foto: Vadim Ghirda/TT

Krigsförbrytardomstolen ICC övervakar den ryska invasionen av Ukraina 

Krigsförbrytardomstolen ICC övervakar den ryska invasionen av Ukraina och kommer inleda en utredning. ICC har inte mandat att utreda aggressionen i sig – men kan väcka åtal om krigsbrott och brott mot mänskligheten begås på ukrainsk mark. 

Rysslands president Vladimir Putin har försökt rättfärdiga invasionen genom att hävda att människor i de områden i östra Ukraina som kontrolleras av ryskstödda separatister riskerar att utsättas för folkmord.

Ryssland anklagas för krigsförbrytelser – vad exakt är ett krigsbrott? 

Ett krigsbrott innebär att man inte respekterar det skydd som civilbefolkningen ska ha i internationella konflikter. Krigsförbrytelser är alltså allvarliga brott mot de regler som fastslagits om vad som är tillåtet och inte i krig. 

En familj får hjälp att fly över en förstörd bro. Foto: Emilio Morenatti/TT

De vanligaste krigsförbrytelserna – vad är förbjudet i krig? 

Svenska Yle listar, med hjälp av Röda Korset, vad som är förbjudet i krig. Det här är inte alla, men några av de vanligaste krigsförbrytelserna. 

  • Att rikta anfall direkt mot civilbefolkningen eller civila mål, såsom sjukhus, som inte deltar i fientligheterna. Till exempel får man inte rikta ett anfall mot ett mål som skulle döda en soldat men samtidigt också hundra civila.

  • Att rikta anfall mot militära mål om det förväntas förorsaka oavsiktliga förluster av människoliv inom civilbefolkningen, skador på civila och civil egendom som anses som överdrivna vid jämförelse med den militära fördel som kan förväntas.

  • Att tortera eller behandla krigsfångar förnedrande.

  • Att förstöra mål som är kritiska för överlevnaden av civilbefolkningen.

  • Att använda sexuellt våld eller svält som vapen.

  • Att använda av kemiska och biologiska vapen.

  • Att använda vapen som orsakar överflödig skada eller onödigt lidande, samt vapen som inte kan urskilja civila från soldater.

  • Att orsaka långvariga skador på den naturliga miljön.

  • Att anfalla vårdare och de som förmedlar med humanitärt bistånd.

  • Att förstöra farliga måltavlor, såsom dammar och kärnkraftverk så att följderna utgör ett hot mot civilbefolkningen.

  • Att använda gifter.

  • Att ta någon som gisslan.

  • Att döda en kombatant som kapitulerar.

  • Att använda barnsoldater.

  • Att godtyckligt förstöra människors egendom och att uppsåtligt döda civilpersoner.

Ryssland anklagas för krigsförbrytelser – vad är straffet för krigsbrott? 

Krigsförbrytare ska alltid och överallt åtalas. Staterna har en skyldighet att antingen göra det själva eller överlämna den misstänkte till ett annat land för prövning. Krigsrättegångar kan hållas antingen av olika staters nationella domstolar eller av internationella myndigheter. 

Källor: Svenska Yle, The Guardian, Röda korset, och TT. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!