Arkady Rotenberg är en av de ryska oligarkerna som står nära Putin.
Arkady Rotenberg är en av de ryska oligarkerna som står nära Putin. - Foto: Stella Pictures och Alexander Nemenov/TT

Ryska oligarkernas lustjakter jagas – här befinner de sig

Omvärlden har lanserat en rad sanktioner mot Ryssland. Bland annat vill man frysa och lägga beslag på den ryska elitens tillgångar, inte minst oligarkernas superyachter – som nu rör sig bort mot paradisstränder i Maldiverna och Seychellerna.


Sedan invasionen av Ukraina har omvärlden lanserat en rad sanktioner mot Ryssland, och inte minst mot de ryska oligarkerna och andra förmögna som på olika sätt anses hjälpa Vladimir Putins mål med Ukraina. Det ryska toppskiktet har fått sina tillgångar frysta och riskerar nu att bli av med sina lyxiga fastigheter och stora båtar. 

Här befinner sig de jagade oligarkernas superyachter 

I en tweet i slutet av februari skrev Vita huset att man kommer frysa en rad ryska oligarkers tillgångar. Bland annat lustjakter, privatjets och herrgårdar. Kort därefter började flera oligarkägda “superyachts” röra på sig och lägga ankare vid paradisöar långt bort från EU och USA. 

Nyheter24 har, med hjälp av spårningssajter, tagit reda på var några av de jagade oligarkernas lustjakter befinner sig just nu. 

Oleg Deripaskas lustjakt Clio

Oleg Deripaska, som är huvudägare i aluminiumverket Kubal i Sundsvall, äger den 73 meter långa lustjakten Clio. 

Enligt spårningssajter ligger den, enligt senaste aktivitet, vid Maldivernas huvudstad Malé. Östaterna Maldiverna har inget utlämningsavtal med USA. 

Yachten Clio hette tidigare Queen K. Foto: Stella Pictures

Ytterligare två oligarkägda superyachts gett sig av mot Maldiverna de senaste dagarna, enligt flera spårningssajter. 

Roman Abramovitj – superyachten Eclipse är världens näst största

Roman Abramovitj finns än så länge inte på någon sanktionslista men har länge anklagats för att ha mycket nära band till Vladimir Putin. 

Eclipse har bland annat två helikopterplattor och två simbassänger. Foto: Stella Pictures

Hans superyacht, den 164 meter långa Eclipse, är världens näst största. Den har bland annat två helikopterplattor, två simbassänger och en miniubåt. Eclipse befinner sig just nu vid Saragassohavet, sydöst om Bermuda.

Igor Setjin är nära vän med Vladimir Putin – äger lustjakten Amore Vero

Igor Setjin är nära vän med Vladimir Putin och är vd för det ryska statliga oljebolaget Rosneft. Den 88 meter långa superyachten Amore Vero ska ha beslagtagits av franska myndigheter precis när den lämnade hamnen i La Ciotat. 

Amore Vero ska ha beslagtagits av franska myndigheter. Foto: TT

Aleksej Mordasjov – äger TUI

Aleksej Mordasjov är Rysslands rikaste man och storägare i resekoncernen TUI. Fartyget Nord har den senaste månaden flyttats mellan Seychellerna och Maldiverna. 

Båten "Lady M" som också ägs av Aleksej Mordasjov. Foto: Antonio Calanni/TT

Arkady Rotenberg – fartyget Rahil

Arkady Rotenberg är sedan tidigare under sanktioner från USA och EU efter Rysslands annektering av Krim. Det 65 meter långa fartyget Rahil uppges vara värt 370 miljoner kronor och senast registrerade position är hamnen utanför Tuzla utanför Istanbul, Turkiet. 

Vladimir Putin och Arkady Rotenberg. Foto: Alexander Nemenov/TT

Alisher Usmanovs superyacht Dilbar

Alisher Usmanov är första ägare i den gigantiska industrikonglomeratet Metalloinvest och han äger den näst största mobilföretaget i Ryssland, MegaFon.

Hans superyacht Dilbar är 156 meter lång och har bland annat en 25 meter lång pool. Dilbar befinner sig just nu i Hamburg. Fartyget är inte beslagtaget, men det är oklart om det kommer tillåtas lämna hamnen.

Dilbar är 156 meter lång. Foto: Stella Pictures

Källor: Dagens Nyheter, SVT, CNN, spårningssajten Marinetraffic

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!