Eliza ställdes inför ett tufft dilemma vid cancerbeskedet.
Eliza ställdes inför ett tufft dilemma vid cancerbeskedet. - Foto: Privat/Christine Olsson/TT

Eliza, 37, tvingades välja mellan bröst och sitt ofödda barn

Eliza diagnostiserades med bröstcancer och ställdes inför valet mellan sitt bröst och barnet i magen. Hon valde att behålla sitt ofödda barn och genomgick en cellgiftsbehandling under graviditeten. Nu berättar hon för Nyheter24 om den tuffa tiden.


Eliza Madlycke, 37, från Huskvarna strax utanför Jönköping upptäckte en knöl i sitt ena bröst i februari 2016. Eliza hade nyligen fött dottern Hedvig och när hon ringde sjukvårdsrådgivningen fick hon rådet att vänta tills hon fick mens och undersöka saken då, eftersom det inte var länge sedan hon slutade amma. Men det kom ingen mens. Efter ett graviditetstest stod det klart att Eliza var gravid igen, och knölen – den fortsatte växa. 

Eliza fick återigen höra att knölen i bröstet antagligen var kopplad till graviditeten. Men i en Facebookgrupp uppmanades hon kolla upp den ändå, varpå hon uppsökte läkare. I slutet av mars stod det klart att Eliza hade bröstcancer.

Mardrömsscenariot – för cancerbehandling krävdes abort

När Eliza Madlycke fick cancerbeskedet ställdes hon inför ett dilemma. Antingen behövde hon avsluta graviditeten för att kunna behandla cancern, eller operera bort sitt bröst. 

– Jag fick bara två väldigt drastiska alternativ; antingen göra abort eller operera bort bröstet. Sjukvården ville verkligen att jag skulle göra abort, det förstod jag, men jag ville så gärna att Hedvig skulle få ett syskon och jag visste att det är svårt att bli gravid efter en cancerbehandling. Så det fanns ingen tvekan hos mig, det var bara att ta bröstet, säger Eliza. 

Foto: Privat

Följaktligen opererade hon bort det drabbade bröstet och 27 lymfkörtlar när hon var i vecka åtta i sin graviditet. För att kunna ingå i en cellgiftsbehandling behövde hon vänta till vecka 14, då barnet är helt inkapslat i livmodern. Men på frågan om Eliza oroade sig för att cancern skulle spridas vidare under väntetiden svarar hon nej. 

– Jag var faktiskt inte orolig. Jag fick göra röntgen och ultraljud upptill och då sa läkarna att de inte såg någonting. Det är klart att det tog på psyket lite, men jag var aldrig rädd för att jag skulle dö. Jag oroade mig mer för att det skulle gå illa med graviditeten. 

Eliza Madlycke och modern opererades för cancer samma dag

Men de tuffa beskeden stannade inte där för Eliza Madlycke. Samtidigt som hon själv skulle behandlas stod även hennes mamma inför en operation för sin livmoderhalscancer.

– När vi skulle boka operationen så fick läkarna stoppa mig. Jag sa: “Nej den 19 april går inte, då ska jag följa med min mamma på operation”. Då sa de: “Nej, nu måste du tänka på dig själv”, berättar Eliza.

Eliza Madlycke om återfallet: “Det var fullt i levern, hela ryggraden, bäckenet och lungorna”

När det var säkert för fostret påbörjade Eliza en cellgiftsbehandling om sex doser. Förlossningen sattes igång i förtid och dottern Sirid föddes. Hon var fullt frisk men hade svårt att hålla värmen själv eftersom hon var så liten.

Veckan efter födseln startades nästa cellgiftskur och efter det fick hon strålning. Eliza var färdigbehandlad 2017, efter hela graviditeten och några månader efter. Hon beskriver att det var speciellt att genomgå en cancerbehandling och samtidigt ha hand om en nyfödd bebis och ett småbarn. 

– Det var jättekonstigt att ha en ett och etthalvtåring och en bebis med till onkologen. Eftersom jag var sjukskriven och min man föräldraledig så fick familjen mycket tid tillsammans, men det kändes tråkigt att jag inte hade ork att leka med barnen. Jag var väldigt svag i ett år.

Foto: Privat

Eliza Madlycke hade varit cancerfri i drygt ett år när hon, sommaren 2018, fick ont i höften. Hon skickades till en sjukgymnast eftersom det antogs att det var en biverkning av läkemedel hon tog. Men efter en tid förstod sjukgymnasten att så inte kunde vara fallet, och Eliza fick återvända till onkologen.

– Det visade sig att cancern var tillbaka. Det var fullt i levern, hela ryggraden, bäckenet och lungorna. Så det var en väldigt tuff höst. 

Eliza Madlycke: “Jag kände mig ensammast i världen”

Eliza Madlycke är inne på sin tredje linje nu, men uppger att hon själv och familjen mår bra.

På grund av sin egen upplevelse har Eliza engagerat sig i Regionalt cancercentrum (RCC) Sveriges kommuner och regioner (SKR) för att mer information ska finnas tillgänglig gällande cancer under graviditet. Hon menar att informationen har varit bristfällig till patienter såväl som för läkare, och särskilt i små orter där situationen kan vara helt främmande.

– Jag kände mig ensammast i världen i min situation, eftersom jag var den första i Jönköping, berättar hon.

Nu arbetar Eliza ideellt med kampanjen #gemigtid tillsammans med Flora Sekulovska och Patrick Ekwall. Uppropet syftar till att uppmärksamma den ojämlika vården för personer med spridd bröstcancer.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.

Populära pålägg återkallas – kan innehålla listeria

Axfood återkallar två pålägg efter att listeria upptäckts vid en rutinkontroll.

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

1 timme sedan
Ett ryskt militärplan har kraschat ned i vattnet utanför ockuperade Krim, meddelar den av Ryssland tillsatte guvernören i Sevastopol, Michail Razvozjajev.