Diplomaten Sergej Lavrov har fått smeknamnet "Herr nej".
Diplomaten Sergej Lavrov har fått smeknamnet "Herr nej". - Foto: Sergei Ilnitsky/TT och Kay Nietfeld/TT

Han är Putins högra hand – utrikesministern som gillar att förnedra

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov beskrivs både som intelligent, lojal mot Putin och som väldigt arrogant. Diplomaten har fått smeknamnet "Herr nej" och tar varje chans han får att sätta dit politiker och journalister.


Den snart 72-årige Sergej Lavrov är en av världens mest erfarna diplomater, och har varit Rysslands kompromisslösa och ofta sarkastiska ansikte utåt i 18 år. Diplomaten har en 50 år lång karriär i politiken bakom sig, som sträcker sig över kalla kriget och Sovjetunionens fall, och verkar ha blivit mer och mer hetlevrad över åren. 

Sergej Lavrov – Rysslands hetlevrade utrikesminister

Sergej Lavrov har varit Rysslands utrikesminister sedan 2004, och har under hela sin tid tjänat en och samma man: Vladimir Putin

Foto: Maxim Shipenkov/TT

Medan Putin ogärna framträder publikt, verkar utrikesministern Lavrov njuta av att visa sig i offentligheten. Och han tar varje chans han får att läxa upp andra länders ministrar, diplomater eller journalister som stör honom. 

Sergej Lavrov är känd för att vara en hård och omedgörlig förhandlare, och ett av hans många smeknamn är Mister Njet, “Herr Nej”, och han är inte främmande för att genom vredesutbrott få motparten att göra som han vill. 

Putins högra hand Sergej Lavrov – sätter dit politiker och journalister

Åsikterna om Lavrov är dock inte helt eniga. Exempelvis har de amerikanska utrikesministrarna Hillary Clinton och John Kerry kommit bra överens med den ryske diplomaten. 

Sveriges tidigare utrikesminister Margot Wallström beskriver hur Sergej Lavrov i sociala sammanhang uppträdde korrekt, men höll inte tillbaka med spydigheterna. 

– Han kom ofta med gliringar om ”bögarna i Sverige” och om vår feministiska utrikespolitik. Sådant fick man ju bara låta rinna av, eller svara emot, säger Wallström till DN.

Margot Wallström och Sergej Lavrov. Foto: Sergei Chirikov/TT

Sergej Lavrovs känga till Liz Truss

En annan kvinnlig politiker som drabbats av Lavrovs arrogans är Storbritanniens utrikesminister Liz Truss. I ett samtal med Truss förra månaden, vars syfte var att avvärja den ryska invasionen, beskrev han henne efteråt hånfullt som att prata med en döv person. 

Liz Truss och Sergej Lavrov. Foto: TT

Sergej Lavrovs sågning av CNN:s journalist

Det var under en presskonferens, som hölls i utrikesministeriet i Moskva som CNN:s utsände reporter Matthew Chance, direkt från Kiev, frågade om Ryssland tänker halshugga det ukrainska ledarskapet och ersätta dem med pro-ryska ledare. 

Presskonferensen ägde rum 25 februari, dagen efter Ryssland hade inlett sin storskaliga militära attack mot Ukraina. Lavrov påpekar då föraktfullt att Chance nog inte haft tid att läsa dokumenten som förklarar den ryska positionen. 

– Men jag föreslår att du gör det, och om du är i Ukraina kan du råda dina ukrainska medarbetare och folket i de ukrainska väpnade styrkorna att göra detsamma.

Vladimir Putin och Sergej Lavrov tillsammans med Joe Biden. Foto: Denis Balibouse/TT

Andrej Kozyrev om Lavrov: "Idag skulle jag passa mig"

Hans tidigare kollegor verkar till och med vända sig emot honom, när Ryssland nu stöts bort av resten av världen. 

Den tidigare ryska utrikesministern Andrej Kozyrev, som tjänstgjorde under Boris Jeltsin på 90-talet, har uppmanat ryska diplomater att avgå i protest mot kriget. 

– Lavrov, med rätta sanktionerad av USA och EU, var min ställföreträdare på 90-talet. Han brukade ha min rygg. Idag skulle jag passa mig om han var bakom mig, sa Kozyrev.

Källor: Dagens Nyheter, iNews, Sky News

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!