Bilden på den gravida kvinnan har skakat hela världen.
Bilden på den gravida kvinnan har skakat hela världen. - Foto: Evgeniy Maloletka/TT och Alexei Nikolsky/TT

Ryska ambassaden om gravida kvinnan: "Skådespelare"

Bilden på den gravida kvinna som tar sig ut från det sönderbombade sjukhuset i Mariupol har spridits som en löpeld världen över. Nu hävdar den ryska ambassaden i Storbritannien att hon är en skådespelare. ”Hon har väldigt realistisk make-up”, skriver de på Twitter.


På onsdagen bombades barn- och förlossningssjukhuset i hamnstaden i Mariupol. I samband med händelsen skakade en bild på en höggravid kvinna som tar sig ut ur det sönderbombade sjukhuset hela världen. 

Vem är den gravida kvinnan från det bombade sjukhuset i Mariupol?

Enligt bland annat The Times heter kvinnan Marianna Podgurskaya, är skönhetsbloggare och väntar sitt första barn tillsammans med sin pojkvän Yura, enligt hennes Instagram, skriver Aftonbladet. 

Foto: Evgeniy Maloletka/TT

Initiala uppgifter från Ukraina uppgav att minst 17 personer hade skadats i bombattacken. Senare uppgifter från officiellt ukrainskt håll under torsdagen säger att tre personer, däribland ett barn, dog. 

Ryssland nekar sedan tidigare till bombningen och Kremls talesperson Dmitrij Peskov kommenterade under onsdagen för Reuters att ”ryska styrkor inte skjuter mot civila mål”.

Ryska ambassaden: Allt är fejkat

På Twitter har nu den ryska ambassaden i Storbritannien, via sitt officiella verifierade konto, gjort ett antal utspel efter bombningen av sjukhuset. Ambassaden påstår att de bilder på skadade och gravida kvinnor som togs efter attacken i själva verket är iscensatta. 

De menar att kvinnan är en gravid skådespelare som fått betalt för att bli fotograferad och sminkad blodig. Allt är fejkat, menar ryska ambassaden. 

Foto: Evgeniy Maloletka/TT

“Hon spelar sin roll som gravid kvinna"

Ambassaden menar även att ingen skadades eftersom det varken fanns mammor med barn eller läkare på förlossningsavdelningen. Sjukhuset var i själva verket nedlagt och ockuperat av nynazister från Azov, skriver ryska medier. 

“Hon spelar sin roll som gravid kvinna på fotona”, twittrar ambassaden. 

När ambassaden får ilskna svar från användare som ifrågasätter det som skrivs, svarar man att “hon är väldigt realistiskt sminkad.”

Foto: Evgeniy Maloletka/TT

Världen fördömer Rysslands attack

I stora delar av världen fördöms nu attacken. Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sade att Putin kommer hållas ansvarig för ”sina fruktansvärda brott” medan USA kallade attacken ”barbarisk”. FN:s generalsekreterare António Guterres sa att ”meningslöst våld måste stoppas” angående bombningen, rapporterar Aftonbladet.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!