Igor Sechin är en av de ryska oligarkerna vars fartyg har beslagtagits.
Igor Sechin är en av de ryska oligarkerna vars fartyg har beslagtagits. - Foto: Stella Pictures och Alexei Nikolsky/TT

Här är lustjakterna som beslagtagits från de ryska oligarkerna

Rika och inflytelserika oligarker i Ryssland är måltavlor för västvärldens sanktioner. Siktet är inställt på något som verkar vara ett måste för en riktig oligark: lustjakter. Det här är några av de superyachter som beslagtagits.


Som del av en internationell påtryckningskampanj mot Ryssland har myndigheter från hela världen beslagtagit ett flertal superyachter som tillhör miljardäroligarkerna som står allierade med president Vladimir Putin

Ryska oligarkernas lustjakter som beslagtagits

“Det här är bara början”, sa Vita husets pressekreterare Jen Psaki om beslagtagandet av lustjakterna. Fler åtgärder väntas snart när en internationell arbetsgrupp arbetar för att identifiera ytterligare tillgångar som kan beslagtas eller frysas. 

Det här några av lyxyachterna som myndigheter har beslagtagit sedan Rysslands invasion av Ukraina. 

Lady M – Aleksej Mordasjov superyacht

Italienska myndigheter beslagtog i mars en 215 meter lång lustjakt som ägs av Aleksej Mordasjov, Rysslands rikaste affärsman, och den beräknas vara värd 27 miljoner dollar, motsvarande 226 miljoner kronor. Fartyget har sex gästhytter, en pool och ett gym, skriver Forbes

Foto: Antonio Calanni/TT

Lena – Gennadij Timtjenkos lyxfartyg

Myndigheter i Italien har även beslagtagit den 123 fot långa superyachten Lena, som ägs av affärsmannen Gennadij Timtjenko, rapporterar Forbes. Uppskattningsvis är fartyget värt motsvarande 75 miljoner kronor, och rymmer tio gäster. 

Gennadij Timtjenko. Foto: Sergei Karpukhin/TT

SY A  – Andrej Melnitjenkos lustjakt 

Namnet är en förkortning för "Sailing Yacht A" och är en av världens största lustjakter. Det 469 fot långa fartyget vars värde uppskattas vara över motsvarande fyra miljarder kronor ägs av gödselhöjdaren Andrej Melnitjenko

Fartyget har åtta däck, flera hissar, ett undervattensobservationsområde och världens högsta master. Superyachten beslagtogs i den italienska hamnen i Trieste, rapporterar The Guardian.

Foto: Stella Pictures

Valerie – superyachten som ägs av Sergey Chemezov

Myndigheterna i Spanien har beslagtagit den före detta KGB-agenten Sergey Chemezovs 279 fot långa superyacht Valerie, skriver Reuters. “Vi pratar om en yacht som vi uppskattar är värd 140 miljoner dollar”, sa Spaniens premiärminister Pedro Sanchez när han hyllade beslaget i spansk tv. 

Foto: Stella Pictures

Lustjakten Amore Vero – kopplas till Igor Sechin

Franska myndigheter meddelade i mars att de hade beslagtagit den 289 fot långa yachten Amore Vero. Fartyget genomgick reparationer på ett varv nära Marseille, och när myndigheterna kom dit hittade de besättningen som förberedde sig för en brådskande avgång. Detta fastän reparationsarbetet var planerat att pågå fram till april. 

Båten, som är värderad till motsvarande drygt en miljard kronor, har kopplingar till Igor Sechin. Sechin beskrivs ofta som en nära allierad till Putin, enligt NBC.

Foto: Stella Pictures
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!