Volodymyr Zelenskyj
På torsdagsförmiddagen talade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj till den svenska riksdagen. - Foto: Ukrainian Presidential Press Office/AP/TT och Paul Wennerholm/TT

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talade till svenska riksdagen

På torsdagen talade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj till den svenska riksdagen. Han riktade sig direkt till de svenska politikerna på dagen en månad efter Rysslands invasion av Ukraina.
– Färgerna blå och gult är kanske de mest populära färgerna i världen nu.


På dagen, den 24 mars, en månad efter att den ryska invasionen av Ukraina inletts höll den ukrainske president Volodymyr Zelenskyj ett tal till Sveriges riksdag. I riksdagens plenisal deltog ledamöter, ministrar och gäster.

"Jag är hedrad över att Ukrainas president vill tala till riksdagen mitt under brinnande krig. Riksdagen har beslutat om unika stödinsatser för Ukraina och står fortsatt bakom landets kamp för sin frihet", kommenterade talman Andreas Norlén under onsdagen, när det blev känt att talet inför de svenska folkvalda skulle hållas, enligt TT.

— Det är naturligtvis viktigt att många av världens beslutsfattare får höra direkt från honom om situationen och vilka önskemål som finns från den ukrainska statsledningens sida i det här läget, sade statsminister Magdalena Andersson (S).

Talet var planerat att hållas runt klockan 10.55, och skulle bli försenat till 11.15, men hölls cirka tio minuter efter utsatt tid.

Volodymyr Zelenskyjs i Sveriges riksdag: "En mörk månad"

Volodymyr Zelenskyj inledde sitt tal, från huvudstaden Kiev, med att tacka för möjligheten att direkt kunna rikta sig till den svenska riksdagen.

– Färgerna blå och gul är kanske de mest populära färgerna i världen nu. De associeras med frihet, värdighet och rättvisa. Därför är det inte alls ologiskt att Sverige är ett av de länder som gett Ukraina mest stöd i världen, sade han och fortsatte:

– Det här är naturligtvis ingen slump, det här är ödet. 

Foto: Paul Wennerholm/TT

Han beskrev tiden av krig i Ukraina som "en mörk månad som saknar motstycke" och jämförde invasionens förödelse med andra världskriget. Han berättade att ryska soldaters framfart i landet förstör bostäder, förskolor och utbildningsbyggnader.

– De förstör all infrastruktur.

— Varför gör Ryssland detta? Varför gör Ryssland detta mot oss? Varför gör de ett grannland till slavar? sade han vidare och lade till:

— Om Ukraina inte försvarade sig själv skulle det innebära att allt som vi, och ni, värderar skulle försvinna.

Zelenskyj varnade även Sverige för att en rysk ockupation av Gotland diskuteras, läs mer om det här.

Stående ovationer i Sveriges riksdag

Talet avslutades med att rikta ett stort tack för Sveriges stöd. Sverige har bland annat hjälpt Ukraina genom att skicka över vapen till landets försvar, och ställt sig bakom ländernas sanktioner mot Ryssland.

— Det var ett historiskt beslut från Sverige att skicka militära medel, vi är tacksamma för det.

Sanktionspaket måste godkännas varje vecka, ingen rysk olja, inga ryska fartyg i svenska hamnar. De måste skäras av från finansiering, och det är ett ansvar för hela Europa, menade han.

– Ert stöd är helhjärtat och baserat på värderingar om frihet.

Foto: Paul Wennerholm/TT

Han bjöd även in svenska arkitekter och andra för att hjälpa till att bygga upp Ukraina igen, och återupprepar landets önskan om att bli EU-medlem.

När Zelenskyj sagt sin sista mening till riksdagen ställde sig samtliga upp och applåderade.

– Talet till riksdagen lämnade ingen oberörd, sade statsministern efteråt till TV4.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tesla levde inte upp till prognos

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.

Rysk biträdande försvarsminister gripen

En av Rysslands många biträdande försvarsministrar, Timur Ivanov, har gripits, meddelar Rysslands undersökningskommitté, en av landets brottsbekämpande myndigheter.

Nattligt utegångsförbud för barn i fransk stad

1 timme sedan
En högerextrem fransk borgmästare har infört ett nattligt utegångsförbud för barn under 13 år. Tilltaget är det senaste för att motverka ungdomsvåld i landet.