Genrebild på tomt klassrum och polisavspärrning.
Förutom att vidta säkerhetsåtgärder menar säkerhetskonsulten Stefan Mellström att skolorna måste jobba med elevernas välbefinnande. - Foto: Stina Stjernkvist/TT och Johan Nilsson/TT

Experten listar: Det ska du göra vid en skolattack

På mindre än ett år har Sverige skakats av tre våldsdåd på skolor, och forskare menar att det kan bli fler. Säkerhetskonsulten Stefan Mellström berättar hur skolor kan förbereda sig och hur enskilda personer ska tänka vid en eventuell attack.


Under måndagen gick en 18-årig elev på Malmö latinskola, enligt uppgifter, till attack med en yxa och hammare. Två kvinnliga lärare miste sina liv i skolattacken, som var den tredje på mindre än ett år. Läs mer om det här.

Nu diskuteras säkerheten på skolor flitigt. Stefan Mellström, säkerhetskonsult, berättar i TV4-nyheterna om sina tips på hur man ska agera om man är med om en skolattack.

Sörjande lägger blommor framför Malmö latinskola efter måndagens skolattentat. Foto: Johan Nilsson/TT

Arbetet med att förebygga skoldåd skiljer sig mellan olika skolor

Mellström upplever att kunskapen och arbetet med säkerhetsåtgärder skiljer sig väldigt mycket från skola till skola. 

Han menar att vissa skolor har kommit väldigt långt i både kunskapen och i arbetet med vidta säkerhetsåtgärder, medan andra inte har kommit lika långt, men att tycker att det är viktigt att skolorna har rutiner inför eventuella våldsdåd.

– Jag tycker det är viktigt att man utbildar och övar inför det här som kallas pågående dödligt våld, så man har en förmåga att hantera en sådan situation. Men man får inte glömma det förebyggande och förberedande arbetet – att man jobbar med välbefinnandet i skolan, säger han till kanalen.

Han menar också att det är viktigt att man lär sig att hitta tecknen på de som potentiellt kan bli skolangripare, och att man har ett system där man kan samarbeta med andra myndigheter för att förhindra att man hamnar vid den punkten.

Det här ska du tänka på vid en skolattack

  1. Om du har möjlighet, fly från platsen så fort du kan. Försök också att få med dig andra från platsen.

  2. Om du inte kan fly från platsen, göm dig. Sitter man fast i ett ett klassrum bör man försöka att barrikadera rummet. 

  3. Det är bra om skolor har någon form av genomgång på var möjliga utrymmen där du kan gömma dig finns. Vid en eventuell attack är det bra om man har koll på dessa i förväg.

  4. Ha fly, göm, larma i åtanke. Larma, men gör det först när du har tagit dig till en säker plats.

  5. Förbered dig själv på att du kan behöva slåss för ditt liv. Har du inte möjlighet att komma undan eller gömma dig kan du behöva slåss för att klara dig.

Stefan Mellström menar att det inte är möjligt att förbereda sig på alla möjliga situationer, men att det här är det han tipsar om vad man ska tänka på när han är ute på skolor och utbildar i säkerhet, säger han till TV4.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kina skickar pandor till San Francisco

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Ett urval av polisens arbete i trafiken under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.

Huawei får ta del av hemlig information

1 timme sedan
Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

1 timme sedan
En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

2 timmar sedan
En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.