Oligarken Roman Abramovitj är en av de som finns med på brittiska sanktionslistan. Han äger två lyxyachter, ”Solaris” och ”Eclipse”.
Oligarken Roman Abramovitj är en av de som finns med på brittiska sanktionslistan. Han äger två lyxyachter, ”Solaris” och ”Eclipse”. - Foto: Matt Dunham/TT och Stella Pictures

Febril jakt på oligarkernas lyxyachter – så har de förflyttat sig

De är värderade till hundratals miljoner kronor och jagas av västvärldens sanktioner. Men att gå efter oligarkernas lyxyachter är lättare sagt än gjort – när de dessutom flyr europeiska vatten. Det här är hur de har rört sig sedan invasionens start.


Just nu befinner sig omkring 50 yachter som ägs av ryska oligarker till havs runtom i världen enligt sanctions.orgfree.com - men många av dem är registrerade under annan flagg. Jakten på de ryska oligarkernas lyxyachter pågår för fullt och myndigheter söker med ljus och lykta efter bevis på vem som står som ägare.

Så har de ryska oligarkernas superyachter rört sig

Storbritannien, USA och EU har alla sagt att superyachterna utgör måltavlor, och minst åtta har beslagtagits hittills. Flera är fortfarande på fri fot – vissa är i rörelse, och andra är förtöjda på platser som för närvarande är säkra från sanktionerna, däribland Maldiverna. 

Det här är några av de lustjakter som spåras och övervakas med hjälp av de spårningsenheter som finns ombord på fartygen. 

Lustjakten MY Solaris – kopplas till Roman Abramovitj

Superyachten MY Solaris, som beräknas ha kostat motsvarande 5,5 miljarder svenska kronor, har en pool och en helikopterplatta. Fartyget kopplas till Chelsea-ägaren Roman Abramovitj

Foto: Stella Pictures

8 mars: Lämnade Barcelona där den genomgick reparationer. 

12 mars: Lade till utanför Tivat, Montenegro. 

15 mars: MY Solaris hade lämnat Tivat och färdades utanför den grekiska västkusten när EU sanktionerade Abramovitj den 15 mars.

Därefter visar yachtens spårningsdata att den höll sig undan grekiskt territorialvatten, då Grekland är med i EU, och seglade på internationellt vatten – där den inte kan beslagtas. 

21 mars: Anländer i Bodrum, Turkiet. 

Superyachten Eclipse – kopplas till Roman Abramovitj

Eclipse är en av världens största superyachter och kopplas också till Roman Abramovitj. Den har nio däck, tre helikopterplattor och en ubåt för tre personer. Den ryktas också ha ett missilförsvarssystem och ett laserriktat ljussystem för att avskräcka fotografer från att ta bilder av båten. 

Foto: Stella Pictures

3 mars: Låg förtöjd utanför den karibiska ön Sint Maarten, men lämnade i början av mars. 

10 mars: Färdades över Atlanten och närmade sig Europa. 

15 mars: Färdades österut genom Medelhavet, norr om Algeriet. 

22 mars: Anlände i Marmaris, Turkiet. 

Fartyget Sea Rhapsody – kopplas till Andrey Kostin

Sea Rhapsody, värderad till motsvarande 600 miljoner svenska kronor, har också varit i rörelse. Den har kopplats till Andrey Kostin, ordförande för VTB Bank, som blivit sanktionerad av myndigheterna i USA, EU och Storbritannien. Fartyget har en biograf och ett gym. 

Foto: Stella Pictures

18 februari: Lämnade Fethiye i Turkiet. 

23 februari: Färdades genom Röda Havet. 

3 mars: Anlände i Seychellerna, där den har stannat sedan dess. 

Superyachten Clio – kopplas till Oleg Deripaska

Superyachten Clio kopplas till Oleg Deripaska, en industriman med nära band till president Vladimir Putin, som har sanktionerats av Storbritannien och USA. Den har en egen följebåt som heter Sputnik och värderas till motsvarande 600 miljoner kronor. 

Clio hette tidigare Queen K. Foto: Stella Pictures

Clios spårare ombord lokaliserade den nära Maldiverna i mitten av mars. Den 19 mars började den röra sig på väg mot Oman och sedan Indiens nordvästra kust – innan den vände tillbaka mot Maldiverna. 

Lustjakten Graceful – kopplas till Vladimir Putin

En superyacht kopplad till Rysslands president Vladimir Putin färdades tillbaka till ryskt vatten innan invasionen av Ukraina började. Graceful rörde sig från Tyskland till Kaliningrads kust i Ryssland i mitten av februari. 

Foto: Stella Pictures

Men fartygets rörelsedata ska vara begränsad eftersom fartyget stängde av sin spårningsenhet i flera veckor. Det är lag på att yachter av den här storleken hela tiden ska sända ut signaler.

Nu undersöker myndigheter ägandet av en andra yacht med kopplingar till Putin – fartyget Scheherazade som för närvarande är dockat utanför italienska Marina Di Carrara. Här kan du läsa mer.

Källor: BBC, spårningstjänsten Marine Traffic 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

1 timme sedan
Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

1 timme sedan
Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.