Den ryske oligarken Mikhail Fridman menar att han lever under “praktiskt taget husarrest”.
Den ryske oligarken Mikhail Fridman menar att han lever under “praktiskt taget husarrest”. - Foto: Pavel Golovkin/TT och Mikhail Klimentyev/TT

Ryske oligarken om livet med sanktioner: "Måste äta hemma"

Den ryske oligarken Mikhail Fridman menar att han lever under “praktiskt taget husarrest” till följd av de sanktionerna som riktats mot honom. Miljardären säger att han nu måste ansöka om att spendera pengar.


Mikhail Fridman, som bor i London, och många andra ryska oligarker och tjänstemän sanktionerades av Storbritannien och EU efter Rysslands invasion av Ukraina. 

Ryske oligarken Mikhail Fridman har sanktionerats 

Nu kan inte Fridman komma åt sin förmögenhet, eftersom hans bankkonton, kreditkort och bankomatkort har spärrats. 

– Myndigheter i Storbritannien måste tilldela mig ett visst belopp så att jag kan ta taxi och köpa mat, men det kommer vara en mycket begränsad summa om man tittar på levnadskostnaderna i London, säger han till spanska tidningen El País. 

Mikhail Fridman måste ansöka om att spendera pengar

Fridman, som grundade den största privata banken i Ryssland, är en av de rikaste människorna i landet – med ett uppskattat nettovärde på 10,4 miljarder dollar, enligt Bloomberg's Billionaires Index. 

Tidigare den här månaden berättade Fridman för Bloomberg att han var tvungen att skicka in en ansökan till den brittiska regeringen för att få spendera pengar i landet, och att han skulle kunna få 2500 brittiska pund, motsvarande nästan 30 500 svenska kronor, i månaden om ansökan godkändes. 

Fridman: "Måste äta hemma"

I intervjun med El País uppger han dock att han inte är säker på att ett bidrag skulle vara “tillräckligt för att leva ett normalt liv utan överflöd”. 

– Jag kan inte ens ta ut någon och äta på restaurang. Jag måste äta hemma och jag har praktiskt taget satts i husarrest, sa Fridman. 

Fridman säger att han inte vet om han kommer kunna behålla huset han köpte när han och hans familj flyttade till London. 

Till den spanska tidningen uppger han att han tycker det är “idiotiskt” att tro att oligarkerna kan tvinga Rysslands president Vladimir Putin att avsluta kriget i Ukraina.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!