Det var bland annat två SU-24 som kränkte svenskt luftrum tidigare i mars.
Det var bland annat två SU-24 som kränkte svenskt luftrum tidigare i mars. - Foto: Flygvapnet/TT och TT

Uppgift: Plan som kränkte svenskt luftrum var bestyckade med kärnvapen

Två av de ryska stridsflygplan som kränkte svenskt luftrum i mars var bestyckade med kärnvapen, enligt uppgifter till TV4. Kränkningen ska ha varit en medveten handling som syftade till att skrämma Sverige.


Det var den andra mars som totalt fyra ryska stridsflyg kränkte svenskt luftrum. Flygvapnet genomförde en insats med Jas 39 Gripen ur incidentberedskapen och dokumenterade då händelsen, i form av fotografering. 

Samma dag som kränkningen inträffade publicerade Försvarsmakten bilder på de ryska planen. Det rörde sig som två attackplan av typen SU 27 och SU 24. 

– Mot bakgrund av det rådande läget ser vi mycket allvarligt på händelsen. Det är ett oprofessionellt och oansvarigt agerade från rysk sida, sa Försvarsmaktens flygvapenchef Carl-Johan Edström.

Foto: Flygförsvaret

Två av de ryska planen som kränkte svenskt luftrum var bestyckade med kärnvapen

Under onsdagen framkom det att två av de ryska stridsflygplanen som kränkte svenskt luftrum var bestyckade med kärnvapen, enligt uppgifter till TV4 Nyheterna. 

Försvarsmakten vill inte kommentera uppgifterna med motiveringen att det är sekretessbelagd information. 

Enligt TV4:s uppgifter var kränkningen en medveten handling som syftade till att skrämma Sverige, och de ska ha lyft från den ryska flygbasen Kaliningrad. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!