Ryska varningar
Nu kommer nya hot från Ryssland, om Sverige och Finland ansöker om medlemskap i Nato: "De har fått alla varningar". - Foto: Mikhail Klimentyev/Kreml Pool Photo/AP/TT och Hasse Holmberg/TT

Rysslands nya hot mot Sverige och Finland: "Fått alla varningar"

Diskussioner om ett Natomedlemskap pågår för fullt i både Sverige och Finland. Ryssland har tidigare varnat länderna för att gå med i militäralliansen, och nu kommer fler hot från landets utrikesdepartementet. Det rapporterar norska Dagbladet och hänvisar till ryska medier.


Veckan innan påsk reste Finlands statsminister Sanna Marin till Sverige för att träffa statsminister Magdalena Andersson, för att diskutera rådande säkerhetspolitiska läget. Inte så oväntat kom även frågan om ett eventuellt svenskt Natomedlemskap upp under en gemensam pressträff, men förblev obesvarad.

President Vladimir Putins och Kremls talesperson Dmitrij Peskov har tidigare fått frågan om hur Ryssland kommer att tolka – och agera – om Sverige och Finland ansluter till försvarsalliansen Nato.

– Då måste vi balansera om situationen och göra vår västra flank mera sofistikerad för att försäkra vår säkerhet. Det gör att vi måste stärka vår potential, svarade Peskov då. Läs mer om det här.

Magdalena Andersson (S) och finska statsministern Sanna Marin. Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Nya hotet från Ryssland: "Fått alla varningar"

Det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zakharova säger nu, i tv-kanalen Ryssland-24 enligt norska Dagbladet, att Sverige och Finland fått alla varningar om vilka konsekvenser som kan uppstå vid ett Natomedlemskap.

Här kan du läsa mer om varför Sverige är ett mål för Ryssland.

Det ska röra sig om varningar via diplomatiska kanaler och offentligt, men exakt vilka det är Zakharova menar förblir osagt.

– De vet detta, så det finns inget att bli förvånad över. De informerades om allt, vart det skulle leda, säger Zakharova och trycker på att länderna bör vara väl medvetna om vad som kan hända om de går med i militäralliansen.

Flera medier har sökt försvarsminister Peter Hultqvist (S) som inte vill lämna en kommentar på det ryska uttalandet.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!