Ryska hot mot Sverige
"Det är svårt att överraska oss", säger Paasikivi. - Foto: Pontus Lundahl/TT och Mikhail Klimentyev/TT

Överstelöjtnanten om ryska hoten: “Bör vara på vår vakt”

Sverige och Finland har fått ett flertal varningar om konsekvenserna av ett Natomedlemskap. Enligt överstelöjtnant Joakim Paasikivi kan vi förvänta oss "ett extremt högt tonläge och hot" från Ryssland.


Diskussioner om ett Natomedlemskap pågår för fullt i både Sverige och Finland. Ryssland har tidigare varnat länderna för att gå med i militäralliansen. Tidigare i veckan kom ytterligare hot från landets utrikesdepartementet. 

Paasikivi om ryska hoten: "Högt tonläge från Ryssland mot Sverige"

Det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zakharova sa, i tv-kanalen Ryssland-24, att Sverige och Finland fått alla varningar om vilka konsekvenser som kan uppstå vid ett Natomedlemskap. 

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi kommenterade de ryska hoten i en tv-sändning med Expressen. 

– Vi bör naturligtvis vara på vår vakt, men jag tror inte att det militära svaret är det vi behöver vara oroliga för. Jag tror att det säkert kan bli kränkningar och det kommer bli ett extremt högt tonläge och hot från Ryssland mot Sverige och Finland om vi skulle gå med. 

Överstelöjtnanten: "Svårt att överraska oss"

Han förklarar att det kan röra sig om cyberangrepp mot exempelvis energisystem, likt attacken mot Coop:s kassasystem, fast avsevärt värre. 

– Men vi har också ett ganska bra cyberförsvar, så jag tror inte att landet kommer bli förlamat. Men vi bör vara beredda, och där är jag övertygad om också att Försvarsmakten har en hög beredskap så det är svårt att överraska oss, säger Paasikivi till Expressen

Han förklarar vidare att det är svårt att förhålla sig till vad exakt Ryssland menar med sina hot.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Flera skadade i Västerås

Ändringen i pensionen får skarp kritik: "Orättvist"

Tjänstepensionen ska göras om, det föreslår riksdagens pensionsgrupp. Men två tunga pensionärsnamn riktar skarp kritik mot förslaget, som de menar kommer leda till större orättvisor mellan de rika och fattiga pensionärerna.

Samlade in till mördade Mikaels son: Risk för skattesmocka?

När 39-årige pappan Mikael dödades av gängkriminella i Skärholmen lämnades hans 12-årige son faderlös. För att hjälpa pojken påbörjades en insamling via poliskonstapeln Mustafa Panshiris privata swishkonto, som samlade in över en miljon kronor. Nu riskerar han dock en rejäl skattesmocka om han inte ser upp. – Jag var tvungen att göra något, säger Mustafa Panshiri till Nyheter24.

Armani svänger – börsnotering möjligt

Inför sin 90-årsdag öppnar den italienska modelegenden och miljardären Giorgio Armani för att det kan bli stora förändringar i modebolaget Armanis ägarstruktur när han avgår. En börsnotering kan inte uteslutas.

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

Alexander slog igenom med dunder och brak i allsvenska AIK. Sedan dess har han representerat flera europeiska klubbar. Nyheter24 har tagit en närmare titt på vad svenskarna googlar mest om fotbollsstjärnan.

63 000 vårdanställda kan vägra övertid

På torsdag nästa vecka kan 63 000 anställda inom vården gå ut i övertids- och nyanställningsblockad. Vi jobbade tre miljoner övertidstimmar förra året vilket motsvarar ungefär 1 800 extra heltidsanställda. Vi kommer inte täcka upp för det längre, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.