Flertal orosanmälningar efter upploppen: ”Kan leda till tvångsplaceringar”
Flertal orosanmälningar efter upploppen: ”Kan leda till tvångsplaceringar” - Foto: Stefan Jerrevång/TT

Flertal orosanmälningar efter upploppen: ”Kan leda till tvångsplaceringar”

Efter de våldsamma upploppen under påskhelgen har det kommit in flera orosanmälningar till sociala myndigheter om barn och ungdomar som deltagit i våldsamheterna. Uppgifterna om att mammor hejat på sina barn och deltagit vid upploppen kan komma att bli föremål för socialtjänstens insatser.


Efter upploppen i Skäggetorp i Linköping under påskhelgen har det hittills kommit in elva orosanmälningar till de sociala myndigheterna om barn och ungdomar som deltagit i våldsamheterna i området, något kommunen räknar kan komma att bli fler, rapporterar SVT Öst. 

Nyheter24 har tidigare rapporterat om stenkastande mammor som deltog vid upploppen. 

Mammor deltog vid de våldsamma upploppen

Uppgifterna om att mammor skulle ha deltagit samt hejat på sina barn vid upploppen kan även komma att bli föremål för socialtjänstens insatser.

– Det är fruktansvärt att utsätta sina barn för direkt livsfara, säger Annika Krutzén (M), ordförande i social- och omsorgsnämnden, till SVT.

"Kan leda till tvångsplaceringar"

Enligt Krutzén kommer varje fall prövas individuellt när det gäller mammornas deltagande. Exakt vilka insatser som kommer sättas in beror på hur varje enskilt fall bedöms.

– Jag tror absolut att det kan leda till tvångsplaceringar, säger Krutzén.

Vid sidan av de akuta insatserna efter de våldsamma upploppen trappar kommunen upp sina satsningar på långsiktiga förebyggande åtgärder. Linköping kommun arbetar även med att bygga upp ett samarbete mellan skola, fritid och socialtjänst med mål om att stärka barn och ungdomar som behöver extra stöd för att klara sig bra i framtiden.

Kommunen har sedan flera år tillbaka en brottsförebyggande grupp som arbetar med att fånga upp barn och ungdomar som befinner sig i riskzonen. Samarbetet bygger även på samtycke från vårdnadshavarna, skriver SVT

/
/
Senaste nytt

Källor: Två civila för varje död Hamas-milisman

Brett stöd för försvarsavtal med USA

Stödet för det nya försvarsavtalet med USA är brett i riksdagen. Vänsterpartiet varnar dock för att överlåta rätten till USA att döma amerikanska soldater som begår eventuella brott i Sverige.

Trots kronlyftet – handlaren sänker inte priset

Trots att kronan stärkts de senaste månaderna blir maten inte billigare. Men snart kan det vända. En starkare krona kommer att sätta avtryck i lägre livsmedelspriser under 2024, säger Robert Bergqvist, senior ekonom på SEB.

Asiens ledande börser backar

De ledande börserna i Asien backade i förmiddagshandeln på tisdagen.

De drack giftvatten – HD avgör tvist om skadestånd

Tusentals människor fick i sig giftiga ämnen via dricksvattnet. Nu avgör högsta instans en långdragen tvist, som handlar om ifall de som druckit PFAS-förgiftat vatten ska ha rätt till skadestånd eller inte.

Kim: Kvinnor behöver föda fler barn

1 timme sedan
Den nordkoreanska regimen manar befolkningen att skaffa fler barn, rapporterar statskontrollerade medier.