Flertal orosanmälningar efter upploppen: ”Kan leda till tvångsplaceringar”
Flertal orosanmälningar efter upploppen: ”Kan leda till tvångsplaceringar” - Foto: Stefan Jerrevång/TT

Flertal orosanmälningar efter upploppen: ”Kan leda till tvångsplaceringar”

Efter de våldsamma upploppen under påskhelgen har det kommit in flera orosanmälningar till sociala myndigheter om barn och ungdomar som deltagit i våldsamheterna. Uppgifterna om att mammor hejat på sina barn och deltagit vid upploppen kan komma att bli föremål för socialtjänstens insatser.


Efter upploppen i Skäggetorp i Linköping under påskhelgen har det hittills kommit in elva orosanmälningar till de sociala myndigheterna om barn och ungdomar som deltagit i våldsamheterna i området, något kommunen räknar kan komma att bli fler, rapporterar SVT Öst. 

Nyheter24 har tidigare rapporterat om stenkastande mammor som deltog vid upploppen. 

Mammor deltog vid de våldsamma upploppen

Uppgifterna om att mammor skulle ha deltagit samt hejat på sina barn vid upploppen kan även komma att bli föremål för socialtjänstens insatser.

– Det är fruktansvärt att utsätta sina barn för direkt livsfara, säger Annika Krutzén (M), ordförande i social- och omsorgsnämnden, till SVT.

"Kan leda till tvångsplaceringar"

Enligt Krutzén kommer varje fall prövas individuellt när det gäller mammornas deltagande. Exakt vilka insatser som kommer sättas in beror på hur varje enskilt fall bedöms.

– Jag tror absolut att det kan leda till tvångsplaceringar, säger Krutzén.

Vid sidan av de akuta insatserna efter de våldsamma upploppen trappar kommunen upp sina satsningar på långsiktiga förebyggande åtgärder. Linköping kommun arbetar även med att bygga upp ett samarbete mellan skola, fritid och socialtjänst med mål om att stärka barn och ungdomar som behöver extra stöd för att klara sig bra i framtiden.

Kommunen har sedan flera år tillbaka en brottsförebyggande grupp som arbetar med att fånga upp barn och ungdomar som befinner sig i riskzonen. Samarbetet bygger även på samtycke från vårdnadshavarna, skriver SVT

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!