Hade du velat åka med några av dessa flyg?
Hade du velat åka med några av dessa flyg? - Foto: Unsplash

Bibeln, lättklätt och pawsengers —här är flygbolagen du inte visste fanns

Det finns flygbolag, och så finns det flygbolag! Här listar vi några av de absolut märkligaste av de alla.


Att flyga kan både vara det mest spännande och tråkigaste som finns. Det var det några företagsgrundare som insåg, och spetsade till sina flygbolag för att nå en, minst sagt, nischad grupp.

Pet Airways

Med start i Florida 2009 började Pet Airways färda sina så kallade "pawsengers" utan sällskap av sina ägare i kabinen på specialanpassade flygplan.

Alla säten hade ersatts med burar, så upp emot 50 katter, hundar och allt däremellan kunde flyga med assistens av djurskötare som såg till dem var femtonde minut.

Pet Airways medgrundare Alysa Binder. Bildkälla: Dave Weaver/TT

I två år flög Pet Airways 9 000 husdjur mellan ett dussin amerikanska städer, så som Los Angeles, Chicago, Denver, New York och Atlanta. Grundtanken var att bekymrade husdjursägare skulle te sig till Pet Airways istället för att transportera dem i lastrummet på ett vanligt flygplan, där husdjuren utsattes för väldiga skillnader i temperatur och brist på belysning.

2012 fick företaget ekonomiska problem och lade 2013 ned.

På deras hemsida, som fortfarande är aktiv, står det "Flights to Commence, Post Covid, Hopefully Mid-2022”, så vem vet? Kanske drar det igång igen.

The Lord's Airline

1985 grundade affärsmannen Ari Marshall The Lord's Airline.

Med tre avgångar per vecka från Miami till Ben Gurion Airport i Israel, nära Jerusalem, planerade Ari Marshall att fylla luckan för de pilgrimer som annars var tvungna att ta ett flyg från Floria till New York, innan de kunde resa vidare till den heliga platsen.

I en intervju med The Associated Press, var Marshall tydlig med att det var självklart att Herren själv skulle ha ett eget flygbolag:

—Ryssarna har sitt flygbolag. Britterna har ett. Det har Playboy också. Så varför skulle inte Herren ha ett helt eget flygbolag?

Bildkälla: Unsplash

Ingen alkohol eller skallertidning var tillåtet ombord. Dessa byttes istället ut mot Bibeln och Tora, och bland filmutbudet var det religiösa föreställningar man fick ta del av.

Fram till 1987, där en fjärdedel av biljetterna gick till missionsarbete, fick Marshall och hans heliga flyg sin licens indragen efter ett internt bråk eskalerade mellan Marshall och bolagets styrelse.

The Lord's Airline lade ner och flygplanet skrotades.

Hooters Air

Du tror inte att det kan bli märkligare?

Vänta bara.

2002 uppkom Hooters Air, med samma namn som den nischade restaurangen, då ordförande för restaurangkedjan Robert Brooks förvärvade ett charterbolag med åtta flygplan av modell Boeing 737-

Hooters Air var verklighet bara ett år senare. Deras så kallade "unique selling point" var att det skulle finnas två stycken "Hooters girls", bortsett från tre certifierade flygvärdinnor, ombord.

Bildkälla: Tom Murray/TT

Hooters-tjejernas uppgift var att umgås med och spela spel med passagerarna. Eftersom bolaget hade relativt låga priser och direktförbindelser till allt ifrån Atlanta, Newark och Baltimore till Orlando, Las Vegas, Fort Lauderdale och Bahamas var det en bred målgrupp som bokade resor med Hooters Air.

Verksamheten lade ned i början av 2006 till följd av de stigande bränslepriserna som kom efter orkanen Katrina, skriver CNN.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

Fler döms för påskupploppen i Malmö

Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.

Pålägg återkallas – risk för listeria

Axfood återkallar rostbiff och påläggsskinka då man vid en rutinkontroll upptäckt listeriabakterier i anläggningen där produkterna tillverkas.

Populära pålägg återkallas – kan innehålla listeria

Axfood återkallar två pålägg efter att listeria upptäckts vid en rutinkontroll.

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

Ett ryskt militärplan har kraschat ned i vattnet utanför ockuperade Krim, meddelar den av Ryssland tillsatte guvernören i Sevastopol, Michail Razvozjajev.

Telia-anställd stal mobiler för 2,1 miljoner: "Systematiskt"

En före detta anställd på Telia stal hundratals telefoner till ett värde av 2,1 miljoner kronor. I ett mejl till Nyheter24 kommenterar nu Telia den före detta anställdas agerande.