Påstående om Gotland i rysk media
I artikeln skrivs om den svenska upprustningen av Gotland. - Foto: Mikhail Metzel/TT och Stella Pictures

Ryska medier: Har rätt att försvara ryska ättlingar på Gotland

Ryssland har rätt att skydda Gotland från Nato eftersom gotlänningar är ryska ättlingar. Det är ett av påståendena som sprids på en rysk tv-sajt.


Det är på den ryska, statskontrollerade tv-kanalen REN TV:s sajt som det finns en opinionsartikel med rubriken: “Ryska medborgare/underlydande går med i Nato”, rapporterar DN med hänvisning till Gotlands Allehanda.

Den som är skrivit artikeln är Jurij Gorodnenko på REN TV, som ofta tycker till i olika ämnen på sajten. Den här gången är det den svenska upprustningen av Gotland som berörs. 

”Den har som officiellt mål att säkra den euroatlantiska säkerheten i Östersjön. Samtidigt hänvisar västerländska medier till att Ryssland kan göra anspråk på ön i Östersjön. Det mest intressanta är att Moskva verkligen skulle ha skäl för sådana anspråk”, skriver artikelförfattaren enligt DN. 

Påståendet i rysk media: Har rätt att försvara ryska ättlingar på Gotland

I artikeln beskrivs även hur ryska ättlingar funnits på Gotland sedan den ryska invasionen 1808. Den ryska lagen gör gällande att Ryssland har rätt att “försvara tidigare medborgare i det ryska imperiet”, menar artikelförfattaren. 

Artikeln på tv-sajten har även spridits och publicerats på andra ryska webbplatser. 

Carolina Vendil Pallin, Rysslandsexpert och forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut, uppger till DN att man inte bör ta artikeln på allt för stort allvar.

– Det är ett besynnerligt sätt att argumentera. Men å andra sidan har vi ju Vladimir Putin som har suttit på bästa sändningstid och påpekat att eftersom det en gång fanns slaver i Finska viken så har man rätt att ta tillbaka historien. Det är som att historiesynen börjar gå på steroider, säger hon till Dagens Nyheter.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!