Stockholm

Då kan riksdagen kallas in – för sänkning av bensinskatten

Ett förslag om sänkt energiskatt kan komma att diskuteras i riksdagen i sommar.
Ett förslag om sänkt energiskatt kan komma att diskuteras i riksdagen i sommar. Foto: Gustaf MŒnsson/SvD/TT, Henrik Montgomery/TT, Unsplash

Semester väntar för många svenskar – men också för riksdagen, som trots ledighet kan komma att kallas in i sommar efter ett förslag om sänkt bensinskatt.


Läs mer

Sedan ryska invasionen av Ukraina har priserna på drivmedel skjutit i höjden. Inför sommaren har det skapat stort missnöje bland den svenska befolkningen, vilket regeringen nu vill göra något åt.

Under sommaren kan nämligen riksdagen, på regeringens kommando, kallas in för att sänka bränsleskatten.

Vill sänka energiskatten på bränsle till noll

Från början var det oppositionens förslag att sänka energiskatten på bränsle till noll, vilket resulterar i att EU-kommissionen måste inblandas eftersom den sänkta skatten hamnar under EU:s lägstanivå.

– Vi hoppas på ett snabbt besked och då är vi beredda att agera, säger finansminister Mikael Damberg till Aftonbladet.

Det gäller sedan för alla EU:s medlemsstater att godkänna skattesänkningen, vars minskning skulle resultera i i 1 krona och 30 öre billigare diesel och ännu billigare bensin.

"Se till att svenska hushåll får kompensation"

Damberg är däremot inte hoppfull till ett godkännande, men menar att det svenska folket förtjänar gottgörelse efter de dyra drivmedelspriserna.

– Riksdagen kommer med stor sannolikhet att rösta nej på regeringens förslag om en drivmedelskompensation till alla som har en bil. På ett eller annat sätt måste vi se till att de svenska hushållen får en kompensation för de höga priserna vid pump.

Sänkt bensin skulle gälla i tre månader

Den tillfälliga skattesänkningen har tidigare framförts av Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet, och skulle vid godkännande gälla i tre månader från och med augusti.

– Vi står redo att lägga fram lagstiftning till riksdagen i sommar, om EU-kommissionen skulle säga ja till en sån ansökan, avslutar Damberg till Aftonbladet.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.