Journalisten Diamant Salihu delar med sig av sina barndomsminnen från uppväxten i Kosovo
Journalisten Diamant Salihu delar med sig av sina barndomsminnen från uppväxten i Kosovo - Foto: Nils-Petter Nilsson / Duygu Getiren / TT

Diamant Salihu: "Min mamma tar över pappas plats"

I det tredje avsnittet av "Sommar i P1" delar journalisten Diamant Salihu med sig av sina barndomsminnen från uppväxten i Kosovo och resan till Sverige. Han berättar även om sin pappa som sökt asyl i Sverige.


Diamant Salihu, 39, inleder sitt sommarprat om minnen från sin uppväxt i Kosovo. Han berättar även om resan från västra Kosovo, Gjakova, i en by omgärdad av berg nära gränsen vid Albanien, till det att hans farfar och hans familj reser norrut – till Sverige.

– Livet är väldigt enkelt men kärleksfullt. Så ser mina första sju år ut i Kosovo, säger han.

Som barn berättar Diamant att han inte vet om det enkla livet utanför byn. Det är först när han som äldre förstår de olika villkor som finns beroende på var i världen vi växer upp.

– Jag blir särskilt medveten om det när jag som vuxen reser kors och tvärs över Sverige och världen som reporter på Expressen.

Diamant Salihus pappa söker asyl i Sverige

I Kosovo bor han med sin familj i ett spartanskt stenhus med tillhörande utedass, och istället för bil hade familjen häst och vagn.

Han fortsätter med att berätta om sin pappa och de tusentals andra pappor som kräver självständighet från Jugoslavien, som på den tiden domineras av den serbiska regimen. 

– De har fått nog och kräver självständighet från Jugoslavien. Demonstranterna möts av brutalt våld. Hundratusentals människor ser inget annat val än att lämna landet, min pappa är en av dem.

Och likt många andra söker Diamants pappa asyl i Sverige.

– Min mamma tar då över pappas plats och blir den självklara personen som ger mig trygghet och ömhet.

"Med risk för att bli stoppad av serbisk polis"

I början av juli 1991 tar Diamants farfar med Diamant, hans mamma och lillasyster på flykt norrut. Då har inte Diamant sett sin pappa på över ett år, och de brev han försökt skicka till honom släpps inte in i Kosovo.

– Eftersom vi saknar telefon i byn så hörs vi bara någon enstaka gång när vi tar oss till telefoncentralen i den stora staden, med risk för att bli stoppad av serbisk polis.

Familjen tar sig tillslut med buss och färja till Sverige och med ett hårt grepp om sin farfars hand berättar Diamant att han var "livrädd att tappas bort". 

Det första mötet med Sverige blir när familjen slår sig ned i ett asylboende i Kramfors. Freden, boendet och Sverige är "bättre än de någonsin drömt om" berättar han.

Diamant Salihu sommarpratar i P1 2022

Journalisten Diamant Salihu är en av värdarna i Sommar i P1 2022. Hanns sommarprat sänds måndagen 27 juni. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Storbråk i parlament: Ledamot slogs i huvudet

Starkare detaljhandel än väntat i USA

Försäljningen inom den amerikanska detaljhandeln steg med 0,7 procent i mars jämfört med månaden före. Det var starkare än väntat.

Fångar trakasseras av kriminalvårdare

Kriminalvårdare på Skänneingeanstalten vittnar om att övervåld, förnedring och trakasserier används mot interner av en grupp kriminalvårdare, visar en granskning Sveriges Radios Kaliber har gjort.

Utredare: Slopa tillstånd för kameraövervakning

Det ska bli enklare att kameraövervaka. För kommuner, regioner och myndigheter ska det inte behövas tillstånd alls, föreslår utredaren.

FBI inleder utredning av brokollaps

USA:s federala polismyndighet FBI har inlett en brottsutredning efter den dödliga brokollapsen i Baltimore.

Ytterligare misstänkt efter springnotan

Ytterligare en person är misstänkt för inblandning i den omtalade springnotan i Malmö i julas. Fyra personer är sedan tidigare häktade som misstänkta för grovt bedrägeri och nu är även en man i 60-årsåldern anhållen i sin frånvaro, rapporterar P4 Malmöhus.