I sitt sommarprat i Sommar i P1 minns Hedvig Lindahl tillbaka på en gång när hon var med om en nära-döden-upplevelse.
I Sommar i P1 minns Hedvig Lindahl tillbaka på en gång när hon var med om en nära-döden-upplevelse. - Foto: Pablo Blázquez/Sveriges Radio/Jonas Ekströmer/TT

Hedvig Lindahls nära döden-upplevelse – höll på att dränkas i kobajs

I lördagens avsnitt av "Sommar i P1" delar fotbollsmålvakten Hedvig Lindahl med sig av en traumatisk nära döden-upplevelse. Hennes räddning blev hennes extramamma Nina.


Den 6 juli drog fotbolls-EM 2022 för damer igång, där England är värdnation. På lördag är det avspark för matchen mellan Sverige och Nederländerna. En av årets fotbollsstjärnor som ska tävla om guldet är den mångfaldigt hyllade fotbollsmålvakten Hedvig Lindahl, 39. Hon har utsetts till världens bästa kvinnliga målvakt och belönats med flera utmärkelser och priser.

Hedvig har en lång fotbollskarriär i ryggen. Hon blev ordinarie målvakt i svenska landslaget redan 2005 och har spelat i flertalet utländska proffsklubbar, däribland Chelsea och Atlético Madrid. Läs allt om Hedvig Lindahl här.

Just nu är hon högaktuell som sommarvärd i P1, hennes sommarprat sänds i Sveriges radio den 9 juli. 

Hedvig Lindahl: "Känner allt annat än värme och kärlek"

I sitt sommarprat i "Sommar i P1" minns Hedvig tillbaka på en gång när hon, fyra år gammal, var i en ladugård med sin tre år äldre syster och var med om en nära-döden-upplevelse. 

– Jag minns inte varför vi gick dit. Vi var ensamma och skulle väl bara gå och titta på de där små söta kultingarna som tumlar omkring i halmen eller så fanns det en ny kull kattungar att klappa på. Jag känner däremot allt annat än värme och kärlek, tvärtom hur hamnade vi här, säger Hedvig Lindahl.

Hedvig Lindahl har utsetts till världens bästa kvinnliga målvakt Foto: hedviglindahl / Instagram

Hon berättar hur känslan av skräck fyller henne när hon inte vågar gå förbi de stora kossorna. Hennes syster tar till modet och springer förbi djuren ut ur ladugården medan Hedvig är ensam kvar på plats.

Hedvig Lindahl i Sommar i P1: "Lätt att förlora medvetandet"

I ett par för stora skor, osäker och rädd, driver obehaget henne till att hitta en lösning. Snabbt hittar hon en dörr som hon smäller upp och springer ut – till det som kunde blivit hennes slut.

– Jag sprang ut genom dörren och förväntade mig någon typ av trappa eller golv att kliva ut på. Istället föll jag rakt ner i högen av kobajs, till dagen ganska välfylld. Jag fastnade, jag skrek, jag kunde inte ta mig ut för egen del. Sakta sjönk jag. Jag inser idag att jag hade väldig tur, berättar Lindahl i programmet.

Många olyckor sker i samband med avfallshanteringen från kor, eftersom avfallet avger farliga gaser och det är lätt att förlora medvetandet. Men Hedvig hade tur och historien slutade lyckligt.

– Räddningen kom relativt snabbt när min extramamma Nina fick fram en bräda och klättrade ut för att dra upp mig. Jag inser nu att hon räddade mitt liv. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bombskyddet kallat – ska undersöka blomsterlåda

Kennedy väljer Biden före Kennedy

Joe Biden utmanas inte bara av republikanerna i höstens amerikanska presidentval – han tampas även mot Robert F Kennedy Jr, som ställer upp som oberoende kandidat.

Man häktad för attentatsplaner mot Zelenskyj

1 timme sedan
En man har häktats i Polen, misstänkt för att ha hjälpt rysk underrättelsetjänst i planer att mörda Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Flera år gammal mat hittades på äldreboende

1 timme sedan
Matvaror som gått ut för flera år sedan, smuts och gamla matrester på golvet hittades på ett äldreboende i Mölndal på måndagen, rapporterar P4 Göteborg.

Kenyas militärchef omkom i helikopterkrasch

1 timme sedan
Kenyas militärchef och ytterligare nio högt uppsatta militärer omkom i en helikopterkrasch omkring 40 mil nordväst om huvudstaden Nairobi på torsdagen.

Polisen i Uddevalla rapporterar om farligt föremål

1 timme sedan
"Vi har fått in ett larm om ett misstänkt farligt föremål i en blomsterlåda.", skriver polisen på sin hemsida.