Ulf Kristersson riktar kritik mot både gängen och den, enligt honom dåligt rustade poliskåren på Instagram
Ulf Kristersson riktar kritik mot både gängen och den, enligt honom dåligt rustade poliskåren på Instagram - Foto: Henrik Montgomery/Johan Nilsson/TT

Gäng omringade och anföll polis – Ulf Kristerssons ilska: "Absurt"

I förra veckan omringades en polispatrull av ett gäng kort efter ett gripande, och i tumultet lyckades den misstänkte komma undan. Nu riktar Ulf Kristersson (M) skarp kritik mot de "terroriserande" gängen – och den bristande poliskåren.


I torsdags eftermiddag greps en person misstänkt för att ha hanterat narkotika av civilpolis i Uddevalla. Men innan polisen hann lämna platsen blev patrullen omringad och anfallen av ett gäng, som lyckades frita den misstänkte.

Tumult utbröt och den person som poliserna haft för avsikt att gripa lyckades undkomma. 

Polischefen: "Viktigt att markera"

Istället lyckades polisen gripa en annan person ur gänget, som ska ha bestått av mellan sex och åtta personer. Personen som till slut greps i samband med insatsen bar en väska som innehöll narkotika. 

Nu ska händelsen utredas internt inom polisen för att se om några förhindrande åtgärder kan vidtas. 

– Från vår sida är det viktigt att markera tydligt att det här inte är acceptabelt. Att attackera och förhindra polisen i sitt arbete är ett brott och det är viktigt att betona det. Vi kommer utreda det här brottet och se till att de som har gjort sig skyldiga till det i möjligaste mån ska fällas, sa Lars Eckerdal, chef för polisen i Fyrbodal, om händelsen till DN.

Ulf Kristersson (M). Foto: Christine Olsson/TT

Ulf Kristerssons skarpa kritik på Instagram

I ett nytt inlägg på Instagram riktar Moderaternas partiledare Ulf Kristersson kritik mot den, enligt honom "absurda" händelsen.

"För några dagar sedan hände något absurt, även med svenska mått mätt. Ett kriminellt gäng omringade polisen och fritog en brottsmisstänkt person, som just blivit gripen", skriver Kristersson och fortsätter:

"De kriminella gängen tar sedan tidigare över offentliga platser och terroriserar bostadsområden. De utsätter vanliga hederliga människor för rädsla och utsatthet. Men att de nu tar fysisk strid mot polisen driver upp dessa konflikter till en ny nivå."

M-ledaren: "Polisen är inte rustad"

I sitt inlägg anklagar Ulf Kristersson även den svenska poliskåren för att vara för dåligt rustad för att klara av den typen av kriminalitet som nu växer fram. 

"Poliserna måste bli många fler, minst lika många som i andra normala europeiska länder. Idag har vi grövre brottslighet än andra länder men lägre polistäthet", skriver Ulf Kristersson på Instagram.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!