Fredag 12 Aug
Stockholm

Maten som absolut inte ska frysas – misstagen att undvika

Det här är maten som du inte ska stoppa i frysen.
Det här är maten som du inte ska stoppa i frysen. Foto: Pexels och Staffan Löwstedt/SvD/TT

Att stoppa matrester i frysen är något som allt som oftast fungerar väldigt bra. Men vissa livsmedel kan få försämrad konsistensen, smak och utseende i den isande kylan.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela

Det är skonsamt för både miljön och plånboken att frysa in sina matrester. Och det allra mesta funkar bra att stoppa in i frysen för att äta vid ett senare tillfälle. 

Maten du inte ska frysa in 

Men det finns även livsmedel som gör sig mindre bra i frysen, som kan få allt från försämrad konsistens till förändrad smak. Aftonbladet listar sju vanliga livsmedel som du bör undvika att stoppa in i den isande kylan. 

Här kan du läsa om maten du KAN frysa in – som du aldrig tänkt på

Majonnäs

Majonnäs är gott till mycket, men desto mindre njutbar blir den i frysen. Såsen består nämligen av en emulsion av olja och äggula som kristalliseras om man fryser den. När det sedan är dags att äta såsen och man tinar den så kommer majonnäsen skära sig. 

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Gurka och bladsallad

Gurka är ett exempel på grönsaker som innehåller mycket vatten, och tumregeln för sådana livsmedel är att de är bäst att äta på direkten. Fryser du ner grönsaker av det slaget blir de svampiga, sladdriga och vattniga när de ska tinas upp. Även smaken försvinner mer än normalt. Detsamma gäller sallad. 

Färska ägg 

Vätskan som finns i ägg expanderar om du fryser det. Detta kan göra att skalet spricker, vilket i sin tur kan innebära att de bakterier som kan finnas på skalet även kan komma in i ägget. 

Istället kan du hälla upp hela, knäckta ägg, i en bunke och vispa sönder gulan. Detta kan du sedan frysa in i en burk. 

Foto: Janerik Henriksson/TT

Kokt pasta

Kokt pasta kan du frysa in, men det blir däremot inte lika gott när du sedan tinar den. Pastan blir då en aning vattnig och svampig. Däremot kan du frysa in färsk och kokt pasta utan problem. 

Potatis

Fryser man in potatis sker en omvandling av stärkelsen som finns i den. När du sedan tinar upp potatisen kan den få förändrad smak och vattnig konsistens. 

Mjölk och grädde

Smaken på mjölk och grädde kan förändras när man fryser in det, men det kan fortfarande fungera bra i mat och bakning. Filprodukter tenderar däremot att vassla sig, vilket innebär att de skär sig en aning. 

Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Yoghurt och gräddfil

Och mjölk och grädde är inte de enda mejeriprodukterna som inte gör sig särskilt bra i frysen. Fryst yoghurt, filmjölk, crème fraiche och gräddfil blir grynig, vattnig och tråkig. 

Det här ska du tänka på när du fryser in mat

  • Frysen rekommenderas vara minst minus 18 grader. 

  • Undvik att lägga in varma livsmedel direkt i frysen då hela frysen värms upp. 

  • Förpackningarna bör förslutas väl då luft försämrar hållbarheten på maten. 

  • Märk upp lådor och förpackningar med innehåll och datum. 

Källa: Aftonbladet

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.