Här är varan som blir billigare trots inflationen
Här är varan som blir billigare trots inflationens hårda intrång. - Foto: Fredrik Sandberg/TT/Annika af Klercker / SvD / TT

Här är varan som blir billigare och branschen som klarar sig

Det är lätt att tro att allt på marknaden blir dyrare med inflationen. Men det finns faktiskt delar av marknaden som inte påverkats än, istället har vissa produkter blivit billigare.


Inflationen stiger i hög takt. Men inom vissa områden i marknaden verkar inte inflationen nå, och vissa saker blir däremot billigare. Hur kan det vara så?

Sommar och inflation – billigare produkter

Inflationstakten är den högsta på årtionden. Under juni månad låg inflationen på 8,5 procent, något Statistiska centralbyrån, SCB, presenterade på torsdagen.

Varor och livsmedel blir allt dyrare och dyrare. Kaffet har ökat med cirka femtio procent sedan förra året, något Nyheter24 tidigare skrivit om.

Samtidigt blir vissa saker billigare, bland annat kläder. Under de flesta somrar pågår den stora sommarrean i detaljhandeln, som är en utav de största realisationerna efter mellandagsrean.

Mats Hedenström, som är näringspolitisk chef på Svensk Handel, menar att klädbranschen klarar sig bra och klarar av att hålla ned priserna.

Framtiden är oviss för branschen

– Huvudskälet till detta är att vi har helt andra ledtider inom klädindustrin. Från att det beställs så är det lång tid tills det kommer ut i butik. Det vi köper på hyllorna i dag är tillverkade redan innan invasionen av Ukraina, säger Mats Hedenström, till Dagens Nyheter.

Mats Hedenström menar att det finns vissa kostnadsökningar i systemet, men han säger även att framtiden är oviss.

– Det beror också på hur hårt den ekonomiska tvångsremmen dras åt hos hushållen. Men vi ska också komma i håg att det inte finns utrymme i ladorna och inga marginaler hos företagen efter de två förlorade pandemiåren, säger han till tidningen.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!