Experter varnar nu för en prischock till vintern när Tyskland fasar ut den ryska gasen.
Experter varnar nu för en prischock till vintern när Tyskland fasar ut den ryska gasen. - Foto: Johan Nilsson/Jonas Ekströmer/TT

Priset på el avgörs i tyska bergrum – Sverige påverkas

Elen har aldrig varit så dyr under en sommar som i år. Experter varnar nu för en prischock till vintern när Tyskland fasar ut den ryska gasen samtidigt som Ryssland tillfälligt stängt ner sin gasledning.


Under veckan var elen rekorddyr. Anledningen är att Ryssland tillfälligt stängt ner gasledningen Nord Stream 1, som levererar gas till flera länder i Europa. Enligt experter väntas också nya prisrekord i juli, rapporterar Aftonbladet.

Men nu väntas ytterligare priser höjas till vinterhalvåret, samtidigt som Tyskland och flera andra länder fasar ut den ryska gasen.

Gasen är det dyraste energislaget

– Det kommer att bli högre priser på elen och det kommer att märkas även här i Sverige. Vi är sammankopplade med Europa med stora elkablar, säger Erik Ek, strategisk driftchef på det statliga bolaget Svenska Kraftnät, till Aftonbladet.

Sverige använder inte mycket gas men kommer att påverkas ändå. Redan nu arbetar det statliga verket för att se över tillgången på el inför vinterhalvåret. Men vad priserna kommer att landa på är ännu oklart.

– När förbrukningen av el ökar kommer produktionen att behöva öka. Då kommer man behöva ta ut gas för att producera el. Gasen är det dyraste energislaget och bestämmer priset på all el, säger Erik Ek, till tidningen.

Ryssland sätter kanske inte på gasen igen

När eller om Ryssland öppnar gaskranen efter ett underhållsarbete spelar också en roll.

– Det finns en oro över att Ryssland inte ska sätta på gasen igen efter underhållet, säger Erik Ek.

Han berättar till Aftonbladet att Svenska Kraftnät gör löpande analyser av läget. En expertgrupp bestående av de andra nordiska länderna, baltstaterna och Polen har tillsatts.

El
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Thedéen: Lågkonjunkturen mildare än befarat

Strul för Systembolaget – risk för tomma hyllor

Planerar du att dricka något i helgen? Då får du skynda dig till Systembolaget. En stor del av systembolagets drycker kan ta slut innan helgen.

Cloettas godis innehåller farliga ämnen – här är hela listan

Hundratals ton chokladgodis från tillverkaren Cloetta stoppades från försäljning under tisdagen. Anledningen? Det innehåller palmolja som förorenats med hälsofarliga ämnen. Här är hela listan på alla godissorter som påverkas.

Person åtalad för terrorfinansiering

En person har åtalats för terrorfinansiering, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Polisen i Trelleborg rapporterar om bråk

"Våldsam person i livsmedelsbutik", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Örebro

1 timme sedan
"En bilist har kört in i en stolpe på länsväg 733", skriver polisen på sin hemsida.