Leif GW Persson, professor i kriminologi, kritiserar metoden för åldersutredning som man ska använda sig av på den misstänkte pojken
Leif GW Persson, professor i kriminologi, kritiserar metoden för åldersutredning som man ska använda sig av på den misstänkte pojken - Foto: Henrik Montgomery/Jonas Westling/TT

Leif GW kritiserar åldersutredningen av misstänkte Skellefteåpojken

Den pojke som misstänks för mordförsöket och våldtäkten på en ung flicka i Skellefteå ska få sin ålder utredd. Men metoden är inte helt optimal, menar Leif GW Persson. "Det är jätteknepigt", säger han till Expressen.


Omkring 17.30 torsdagen den 7 juli hittades en svårt skadad flicka vid ett skogsparti vid en skola i Morö Backe i Skellefteå. 

Polisen, som inledningsvis var förtegna om offrets identitet, gick i fredags ut med att det rörde sig om en flicka under 15 år. Hennes skadeläge är oklart, men befinner sig i ett tillstånd där hon fortfarande inte kunnat höras av polis. 

Här kan du läsa Nyheter24:s summering av mordförsöket i Skellefteå.

Ung pojke misstänks för brottet i Skellefteå

En ung pojke misstänks ha orsakat flickan skadorna, och den inledande brottsrubriceringen var försök till mord. I onsdags meddelade utredningsledare Andreas Nyberg att han även misstänks för grov våldtäkt mot barn. 

Den misstänkte pojken har, liksom offret, benämnts som under 15 sedan händelsen inträffade. Men till Nyheter24 säger Nyberg att det nu finns uppgifter som talar för att den misstänkte pojken kan vara äldre än så.

– Personnumret säger att han är under 15 år, men vi har uppgifter i utredningen som gör att vi kan misstänka att han fyllt 15 år, säger han till Nyheter24 under onsdagen.

"Röntgar vanligtvis visdomständerna, handen och handleden"

Polisen har därför bestämt sig för att åldersutreda den misstänkte pojken genom ytterligare förhör, inhämtning av information från myndigheter och en medicinsk åldersbestämning.

Det sistnämnda utförs av Rättsmedicinalverket och görs oftast genom att bedöma mognaden på patientens visdomständer och knäleder. 

– När det gäller 15-årsgränsen så röntgar vi vanligtvis visdomständerna, handen och handleden. Exakt vilken undersökning det blir diskuterar polisen med den rättsläkare som ska göra bedömningen, förklarar Nina Heldring, verksamhetsutvecklare på avdelningen för rättsmedicin vid RMV, för TT.

Leif GW Persson riktar kritik mot utredningsmetoden - bedöms som osäker

Metoderna för medicinsk åldersbestämning har använts sedan 2016 och kritiserats av flera rättsläkare under åren. Nu stämmer kriminologiprofessor Leif GW Persson in i kören av kritiker, och anklagar den tilltänkta utredningen för att vara osäker.

– Det är jätteknepigt, om de kollar knän och tänder och sånt som växer färdigt först vid en viss ålder – det är ju stora spridningar på sånt där, säger Leif GW Persson till Expressen.

Enligt GW är det desto lättare att dra slutsatser om personen i fråga är vuxen. 

Därför är den misstänkte pojkens ålder så viktig

Hur gammal den misstänkte pojken i Skellefteå är har stor betydelse för fallet. Är han yngre än 15 så är han inte straffmyndig – och skulle han visa sig vara äldre än 15 så kan han dömas till ungdomsvård, eller i värsta fall fängelse.

Leif GW Persson håller med om att det viktigt för utredningen att faststlå pojkens ålder. 

– Är han 13 år så får man inte ens pröva honom i skuldfrågan – och vad ska man då ge honom för åtgärder? Säger han till Expressen.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!