Plast runt grönsaker och frukt i dagligvaruhandeln är en ständigt aktuell fråga. Plast är dåligt för miljön, men gör samtidigt att maten går att äta längre.
Enligt sajten Från Sverige håller en plastad gurka dubbelt så länge som en oplastad.
För att undvika plasten men ändå behålla hållbarheten, har företaget Saveggy tagit fram ett ätbart skydd för grönsaker och frukt. Det består av raps- och havreolja som sprayas på matvaran, och sedan bildar ett genomskinligt skyddande skikt.
LÄS MER: Snart kan du äta plasten på gurkan

Ilska mot Icas gurka utan plast
Det osynliga skyddet har börjat användas på gurka sedan en månad tillbaka. Omkring 40 Ica-butiker i södra och västra Sverige har varit först ut och började sälja plastfria gurkor under slutet av oktober och början av november, men testet har fått blandade reaktioner.
På Ica Kvantum i Nässjö har gurkorna plockats bort från sortimentet på grund av låg efterfrågan och negativa kommentarer. Till P4 Jönköping säger William Lundin, ansvarig för frukt och grönt, att de skrämt kunderna.
Nyheter24 har gått igenom flera Ica-butikers sociala medier, och undersökt hur det sett ut i kommentarsfälten för de som gjort reklam för den nya "gurkan utan plast". Sammanfattningsvis har kunderna inte varit nöjda, så här skriver några av dem:
"Usch! Plasten kan man ju iaf ta av.."
"Fan va värdelöst, vill inte ha rapsolja och havre på min gurka."
"Köper hellre min gurka med plast på än det där som vi knappt vet något om."
Även på Från Sveriges Facebooksida är kunderna missnöjda med den plastfria gurkan.
"En gurka med ingrediensförteckning. Att ni inte skäms!"
"Bojkott på den! Varför måste gurkorna ha skydd... de klarar sig ypperligt precis som dom är!"
"Ni får ni lägga av. Hellre plast på gurkan än fakeplast"

Saveggys svar på kritiken
Testet med gurkorna utan plast är nu avslutat. Enligt Saveggys vd Martin Alexandersson väntar nu utvärdering och beslut om nästa steg.
– Att arbeta med innovation innebär att frågor och kritik är en naturlig del av arbetet, det är så utveckling sker. Att vi nu har kommit ut på bredare front gör att fler får möjlighet att testa gurkan och bilda sig en egen uppfattning. Vi välkomnar diskussionen och har stor respekt för att alla inte omfamnar något nytt direkt, säger Martin Alexandersson till Nyheter24 och fortsätter:
– Många har hört av sig för att få veta mer, vilket vi ser som något positivt.




