Facebook och Instagram riskerar att läggas ned i Europa.
Facebook och Instagram riskerar att läggas ned i Europa. - Foto: Unsplash

Därför riskerar Facebook och Instagram att stängas ned i sommar

Facebook och Instagram hotas att stängas ned i hela Europa redan i sommar, om inte den irländska dataskyddsmyndigheten kommer fram till en lösning tillsammans med Meta.


I början av juli nåddes omvärlden av nyheten att både Facebook och Instagram riskerar att blockeras i hela Europa – redan i sommar.

Facebook riskerar att läggas ned i Europa. Bildkälla: Unsplash

Varför kan Facebook och Instagram försvinna?

Detta på grund av att Irlands dataskyddsmyndighet hotar med att skicka användardata till USA genom att blockera Meta, den amerikanska techjätten som äger Facebook, rapporterar Politico.

Dispyten är inte ny. Meta har tidigare varit i konflikt med europeiska integritetsaktivister i många år, och i ett uttalande till USA:s värdepappers-och börskommission skriver de att ett sådant beslut kan leda till att de inte längre kan överföra sådana enorma mängder data från Europa till USA:

”Om ett nytt ramverk för transatlantisk dataöverföring inte antas och vi inte får använda standardavtalsklausuler, kommer vi inte kunna erbjuda våra produkter och tjänster i Europa längre”, skriver Meta bland annat i uttalandet.

Även Instagram hotar med nedläggning. Bildkälla: Unsplash

När stänger Facebook och Instagram ned?

Det är inte bara Facebook som kan drabbas av det nya beslutet. Även Instagram kommer påverkas, eftersom även den plattformen ägs av Meta.

Tillsammans jobbar nu EU och USA för att hitta ett nytt ramverk för dataöverföring, så att Meta kan fortsätta skicka data till USA även om det irländska förbudet tas i bruk. Den nya lösningen väntas vara klar i slutet av 2022, skriver Politico.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!