TikTok-läkaren Dr. Tracy drabbades av Bells pares: "Något som inte stämde"

Dr. Tracy har nått snabb framgång på appen TikTok, där hon ger sina bästa läkartips. Nyligen drabbades hon av Bells pares, vilket hon berättar om för Nyheter24.


Tracy Ghattas är 27-åringen som på TikTok hjälper, informerar och lugnar oroliga följare med sina kunskaper inom vården.

Dr. Tracy på TikTok har 115 000 följare

I skrivande stund har Tracy, som på appen går under namnet Dr. Tracy, över 115 000 följare som är vana vid att få höra henne prata om allt mellan hur man ska tänka kring solskydd, konstiga kroppsfenomen och hur det är att gå en läkarutbildning.

Till Nyheter24 berättar Tracy att framgången på TikTok började som en ren slump.

Det var hennes vän sedan barnsben, David Haroun, som pushade Tracy till att starta ett TikTok-konto. Detta då han, som själv är aktiv på sociala medier, kände att det behövdes en läkare på appen.

Det tycker Dr. Tracy om TikTok-framgången på TikTok

Och fort har det gått – något Tracy inte verkar ha någonting emot.

– Jag tror man glömmer vilken enorm mängd människor det egentligen är. Det är lättare att lägga ut en video med så många följare än att stå framför dom live. Men responsen är i de allra flesta fall mycket positiva. Folk verkar tycka att det är roligt med ny kunskap, och det gör mig sjukt glad!

 Dr. Tracy är utbildad läkare

Tracy har studerat klart till läkare och är nu ST-läkare inom Allmänmedicin, en grundutbildning som tar sex år. Efter ytterligare fem år av studier kommer hon kunna kalla sig för specialist inom allmänmedicin.

– Tanken är att bli klar med detta vid 30 års ålder, sedan eventuellt specialisera mig inom akutmedicin då jag personligen tycker att allmänmedicin och akutmedicin är de två roligaste områdena.

Det vill Dr. Tracy göra med framgången på TikTok

När det gäller kändisskapet har hon drömmar att nå ännu längre än TikTok.

– Önskan hade ju varit att få sprida kunskapen ännu längre bort och kanske få en arbetsmöjlighet med 1177, som redan sprider sjukt bra kunskap, alternativt en talkshow på TV med lite live-frågor och olika teman.

Och vem vet, kanske får vi se Tracy som Sveriges nästa "Soldoktor"?

Dr. Tracy om Bells pares

På flertalet av Tracys TikTok-videos delar hon med sig av egna upplevelser inom vården. De som följer henne vet att hon relativt nyligen drabbades av Bells pares.

I intervjun med Nyheter24 förklarar Tracy att Bells pares är en perifer facialispares av okänd genes, vilket för de som inte talar läkarspråk betyder att ansiktsnerven blivit förlamad av någonting som påverkat den utanför hjärnan – alltså är det ingen stroke eller liknande som är den bakomliggande orsaken.

Justin Bieber drabbades av ansiktsförlamning

Ett annat känt ansikte som också drabbades av ansiktsförlamning är ingen mindre än artisten Justin Bieber. Hans symtom var däremot ett tecken på Ramsay Hunts syndrom, något som orsakas av varicella zoster-virus. Det innebär att man får blåsor på ytterörat/hörselgången eller i gommen – ett syndrom som ofta misstas med Bells pares.

"Ena ögonbrynet gick inte att lyfta"

Som tur är finns det behandling att få för Bells pares, något Tracy fått. På en vecka fick hon tillbaka majoriteten av ansiktsmotoriken.

– Då jag själv är läkare så märkte jag ganska snabbt att det var något som inte stämde med mitt ansikte en kväll. Valde att försöka sova bort symtomen men på morgonen såg det likadant ut. Ena ögonbrynet gick inte att lyfta och på samma sida kunde halva min mun knappt röra sig när jag försökte prata, berättar Tracy och förklarar att hon ringde både sin mamma, som också är läkare, och sina kollegor för ett andra utlåtande.

Det ska du göra om du får ansiktsförlamning

De var alla eniga om att hon skulle åka in för att få behandling. Tracy påpekar att det inte är någonting farligt, men att det är bra för att förbättra prognosen för återhämtning.

– Så med detta vill jag egentligen säga att alla som misstänker en eventuell plötslig försvagning i ansiktsmuskler – det är värt att söka hjälp! Det finns många som skrivit till mig att dom väntade 1-2 veckor innan dom sökte hjälp med liknande symtom. Men med tanke på att det finns medicinering med påvisad effekt på återhämtningen så är det värt att få hjälp tidigare!

Slutligen rekommenderar Tracy att kontakta 112 om du drabbas av ett plötsligt motoriskt bortfall på nedre delen av ansiktet. Då kan det istället röra sig om en central orsak, exempelvis stroke. Är du osäker så ska du höra av dig till 1177.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Om Israel går till motanfall – så slår de till

Washington tog sista slutspelsplatsen

1 timme sedan
Washington besegrade Philadelphia med 2–1 och blev därmed sextonde och sista lag som tog sig vidare till NHL-slutspel.

Landskrona: Polisen rapporterar om detonation

1 timme sedan
"Mindre detonation på Östergatan", skriver polisen på sin hemsida.

Milei slutar resa med reguljärflyg

1 timme sedan
Argentinas president Javier Milei kommer inte längre att resa med reguljärflyg, meddelar regeringen på tisdagen.

10 000 liter mjölk läckte vid E6

1 timme sedan
Omkring 10 000 liter mjölk läckte ut på vägbanan när en tankbil välte på en avfart från E6 i Falkenberg natten till onsdag, rapporterar Göteborgs-Posten.

Åklagare yrkar på 14 år för skott mot poliser

2 timmar sedan
Åklagaren yrkar på tolv respektive 14 års fängelse för de två män som åtalats för försök till mord på fyra poliser.