Torsdag 11 Aug
Stockholm

SD: 15-åringar bör kunna dömas till livstid

SD menar att det bör finnas utrymme för livstid för 15-åringar som begått tillräckligt grov samhällsfarlig kriminalitet.
SD menar att det bör finnas utrymme för livstid för 15-åringar som begått tillräckligt grov samhällsfarlig kriminalitet. Foto: Matthias Schrader/AP och Jessica Gow/TT

Rättspolitiska talespersonerna Tobias Andersson (SD) och Johan Hedin (C) möts i Expressens debattformat Duellen och diskuterar brottsligheten som kryper ner i åldrarna.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Brottsligheten kryper ner i åldrarna och för att motverka detta anser SD rent teoretiskt att det bör finnas utrymme för livstid för 15-åringar som begått tillräckligt grov samhällsfarlig kriminalitet, precis som det finns för vuxna.

– I praktiken skulle det nog sällan bli aktuellt, det får ske en bedömning huruvida man efter viss tid är anpassningar för att komma ut i samhället igen, säger Tobias Andersson (SD), till Expressen och fortsätter:

– Så i teorin ska det kunna vara långa fängelsestraff som börjar i ungdomsfängelse och går över till vuxenanstalt när man är myndig.

"Barn är barn och ska behandlas som barn"

Tobias Andersson menar också att de hoppas på att Kriminalvården kan säkerställa att dessa individer blir anpassningsbara och inte har återfallsrisk och därigenom kan återgå till samhället.

Johan Hedin (C) svarar med att man inte ska glömma att barnkonventionen är inkorporerad i svensk lag, vilket ställer till det för den som vill sänka straffmyndighetsåldern "och som vill kasta fler barn i fängelse".

– Vi ska inte glömma att barn är barn och ska behandlas som barn och inte som vuxna, säger Johan Hedin.

Vill ge brottsoffer upprättelse

Att 15-åringar bör kunna dömas till livstid menar Tobias Andersson är ett sätt att ge brottsoffer upprättelse, och hänvisar till att det anmäls ungefär 10 000 våldsbrott varje år där den misstänkta gärningsmannen är under 15 år.
 
– Det är tusentals brottsoffer som saknar upprättelse. Det är inte så att man som 15-åring sitter på Kumlaanstalten, utan vi behöver ha ungdomsfängelser så att man skiljer det från Statens institutionsstyrelse idag till att lyda under Kriminalvården och har ungdomsfängelser för grovt kriminella ungdomar, säger Tobias Andersson till tidningen.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Stor förstörelse efter knarkgripanden

Publicerades: 2 timmar sedan

Brand på norskt jättefartyg

Publicerades: 2 timmar sedan

Kravet – förbjud mopedbilar: "Väldigt osäkra"

Publicerades: 2 timmar sedan

Person skjuten i södra Stockholm

Publicerades: 2 timmar sedan

Patient opererades på fel sida av höften

Publicerades: 3 timmar sedan

Färre båtmotorstölder polisanmäls

Publicerades: igår 21:02

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.