AFS fortsätter kritisera Pride.
AFS fortsätter kritisera Pride. - Foto: Maja Suslin/TT och Nils Petter Nilsson/TT (Montage)

AFS kritiserar Pride och RFSL: "Propaganda"

Högerextrema Alternativ för Sverige (AFS) har fått tillstånd att hålla valupptakt i närheten av starten för årets Pridetåg. Partiet har tidigare anklagat Pride för sexualisering av barn — och nu kritiserar partiet även RFSL.


Pridetåget genom Stockholms gator på lördag väntas samla omkring 50 000 i själva tåget och uppemot en halv miljon åskådare, enligt arrangören.

Starten går från Kungsholms torg på Norr Mälarstrand. En knapp kilometer därifrån i Rålambshovsparken har det högerextrema partiet Alternativ För Sverige fått tillstånd att hålla valupptakt.

Inför paraden skrev AFS ett inlägg på Twitter att familjer som närvarar på valupptakten bör hålla noga uppsikt över sina barn när de rör sig i närheten av tåget, för att skydda dem mot "HBTQ-lobbyn och den vulgära sexualiseringen av barn."

Sökte tillstånd långt innan Pride

Att partiet fått tillstånd för sitt arrangemang har kritiserats av Pridearrangören. Men AFS hävdar att de sökte tillstånd långt innan eventet, samt att de sökte tillstånd på en annan plats längre bort först men fick nej.

Arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark, som ska gå i tåget, vill inte kommentera polisens val av plats.

— Det har vi som regering ingen synpunkt på, utan vi har förtroende för att de gör sina prövningar och bedömningar utifrån den lagstiftning vi har, sade hon då till TT Nyhetsbyrån och tillade:

— Jag tycker personligen att det känns rätt otäckt att de är där.

"Här för att stanna"

Under lördagen har AFS publicerat ännu ett inlägg på Twitter. Partiet vänder sig då till Eva Nordmark och hennes tidigare uttalande — där skriver partiet att "de är här för att stanna".

AFS har även publicerat två ytterligare bilder för att visa sitt ställningstagande gällande Pride och RFSL – som de menar är en organisation som "bedriver propaganda för destruktiva genusidéer"

Partiet fortsätter sedan i samma bana och kritiserar Försvarsmaktens kampanjbild.

I stora versaler står det "Försvarsmakten ska inte skämma ut sig genom att delta i vulgära prideparader".

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.