Det finns ett särskilt beteende som de flesta tycker är riktigt obehagligt, visar en ny studie
Det finns ett särskilt beteende som de flesta tycker är riktigt obehagligt, visar en ny studie - Foto: Pexels

Uppfattas du som läskig? Här är den obehagliga egenskapen att undvika

Vissa människor kan få håret att resa sig på armarna av blotta åsynen, och en ny studie har undersökt vad det är vi tenderar att reagera på. Flottigt hår, flackande blick, märkligt leende – här är draget som flest anser är obehagligt.


"Gud, vad hen gav mig rysningar", är nog en mening som många sagt, eller åtminstone tänkt för sig själv någon gång i livet. 

Psykologiprofessorerna Francis McAndrew och Sara Koehnke har förkovrat sig i ämnet, och kommit fram till att det finns särskilda karaktärsdrag och egenskaper som förknippas med just obehag. 

För att kora en antivinnare i frågan fick 1 341 personer föreställa sig ett scenario där en nära vän precis berättat att de träffat en "kuslig" person. Därefter fick de tillfrågade välja bland olika fysiska egenskaper och beteenden, och ranka hur sannolikt det var att man föreställde sig att den fiktiva, kusliga personen hade något av dem.

Följande alternativ fanns med på listan:

  • Personen stod närmare vännen än vad som är socialt accepterat
  • Personen hade flottigt hår
  • Personen hade ett märkligt leende
  • Personen hade långa fingrar
  • Personen hade utåtbuktade ögon
  • Personen skrattade vid oförutsägbara tillfällen 

Studien visar: Gör inte det här - du kan uppfattas som obehaglig

Enligt McAndrew svarade 80 procent av deltagarna att mycket kuslighet sitter i personens ögon, och vilken typ av blick de har.

– Genom att använda ögonkontakt kommunicerar du alla möjliga saker. Du kan kommunicera attraktion, nedstämdhet eller aggressivitet. Du använder dina ögon för att skicka ett tydligt budskap och vad dina avsikter är, säger han till Dagens Nyheter.

Nästan alla tillfrågade ansåg att män är läskigare än kvinnor – och många angav även att personer som är extremt smala, vill prata om sex, ber om att få ta bild ihop eller har svårt att hålla ögonkontakt med en upplevs som obehagliga. 

Mycket sitter i blicken, med andra ord!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgifter: Israel ska ha träffat mål i Iran

Nu börjar världshistoriens största val

En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

1 timme sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.