Ny dödlig mygga upptäckt i Sverige – orsakat dödsfall i Europa
Ny dödlig mygga upptäckt i Sverige – orsakat dödsfall i Europa - Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX och AP Photo/Sang Tan

Ny dödlig mygga upptäckt i Sverige – orsakat dödsfall i Europa

Ny mygga som orsakat dödsfall i Europa har hittats i Sverige. På dessa platser i landet har nilfebersmyggan, som har spridit West Nile-viruset i flera år, upptäckts.


En dödlig ny mygga har upptäckts i Sverige.

Första gången nilfebersmyggan upptäcktes i landet 2016 hittades den av Anders Lindström, forskare och myggexpert på Statens veterinärmedicinska anstalt. 

Tidigare hade den hittats i länder lägre söder ut i Europa, men nu var den i myggexpertens föräldrars trädgård i Skåne, enligt Göteborgs-Posten. 

"Det var nilfebersmyggan"

I en intervju med tidningen berättar nu myggexperten att han nyligen blev kontaktad av en fågelskådare som blivit attackerad av en stor mängd mygg i Halland. 

Mannen skickade bilder på myggen med misstankar om att det var nilfebersmyggan som han blivit anfäktad av. 

– Jag åkte dit förra veckan och samlade in fler hundra mygg, och det var nilfebersmyggan, säger Anders Lindström, till GP.

Anledningen till att myggan är i Sverige menar han är på grund av att vårt klimat ändrats – och att den farliga myggan gillar ett varmare klimat. 

Han säger att det är rimligt att den kommer spridas, men att man inte vet hur långt i dagsläget. Det verkar dock inte orimligt att myggan kan dyka upp i exempelvis Göteborg då klimatet är likt det i Halland, säger han. 

"Oblyga och framfusiga"

Enligt myggexperten skiljer sig nilfebersmyggans beteende från de vanliga stickmyggorna i Sverige, som ofta väntar på skymning innan de kommer fram. 

– De här är mer oblyga och framfusiga, och bara sätter sig och äter. De flyger i sol och i vind, vilket inte bekommer dem. I vanliga fall brukar man inte möta på mygg när det är soligt och blåsigt, för de trivs i skogsmiljö och i skuggan, säger han.

I Sverige har den dödliga myggan hittills enbart hittats kustnära. 

Ny dödlig mygga sprider virus

Nilfebersmyggan biter även fåglar, vilket leder till att de kan få i sig West Nile-virus, som de i sin tur sprider till människor, som kan bli sjuka. 

Det är en virussjukdom som kan ge influensaliknande symtom som feber, huvud- och muskelvärk, illamående och kräkningar. Även i sällsynta fall leder sjukdomen till hjärnhinneinflammation.

– Jag skulle bli väldigt förvånad om vi inte får hit viruset snart, med enstaka fall. Men jag tror inte det blir något större utbrott, säger myggexperten. 

Tidigare har viruset orsakat sjukdom i flera länder i Europa. 

I länder som Italien, Grekland, Rumänien och Serbien har personer dött efter att de blivit sjuka, enligt European Centre for Disease Prevention and Control. 

De drabbas hårdast 

Det är framför allt äldre och personer med nedsatt immunförsvar som drabbas svårt av sjukdomen. 

80 procent av de som blir infekterade av viruset får inga några symtom alls. Om man inte känner några symptom kan man därför smitta vid en blodtransfusion. Enligt forskaren screenas blodet i länder som har haft utbrott av smitta.

Enligt GeBlod testas blodet vid blodgivning i dag för Hb-värde (blodvärde), Hiv, Hepatit B, Hepatit C och Syfilis, skriver GP.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!