Tisdag 27 Sep
Stockholm

Kräver större ambulans – för att transportera kraftigt överviktiga

Kräver större ambulans – för att transportera kraftigt överviktiga. Arkivbilder
Kräver större ambulans – för att transportera kraftigt överviktiga. Arkivbilder. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT och Johan Nilsson/TT

Ambulanssjukvården i Västmanland har begärt mer pengar till en större ambulans, för att bland annat kunna transportera kraftigt överviktiga patienter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Mer pengar till en större ambulans – det har ambulanssjukvården i Västmanland begärt. Anledningen är för att bland annat kunna transportera kraftigt överviktiga patienter, rapporterar P4 Västmanland. 

Kräver större ambulanser 

Ambulanssjukvården i Region Västmanland har begärt mer pengar då de vill investera i en rymligare ambulans. 

De vill att räddningsfordonet ska kunna rymma avancerad sjukvårdsutrustning som kuvöser för tidigt födda barn samt transporten av kraftigt överviktiga. Något som skulle leda till att ambulanserna skulle bli mer värdig och patientsäker.

"Det har hänt att vi har fått skruva ut hela utrustningen ända ner till golvet och ha patienten liggandes på en madrass", säger en ambulanssjukvårdare till radiokanalen och fortsätter:

"Då är det svårt att spänna fast och då får vi krypköra för säkerhetens skull. Och patienten ligger plant vilket inte alls är bra om man är gravt överviktig. Då har man en stor mage, eller buk som vi säger, som trycker upp mot andningsorganen och så. De måste halvsitta för att få i luft."

Det har blivit vanligare med transporter av kraftigt överviktiga patienter – från 130 kilo och uppåt. Det krävs även en hel del planering för att transportera patienterna säkert, enligt P4 Västmanland.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.