Den vita flugsvampen kan lätt förväxlas med champinjonen
Den vita flugsvampen kan lätt förväxlas med champinjonen - Foto: Johan Nilsson/Pontus Lundahl/TT

Dödliga svampen kallas för "destroying angel" – förväxlas med champinjon

En av Sveriges farligaste giftsvampar kan vara ruskigt lik den älskade matsvampen champinjon. Här är allt du behöver veta om den vita flugsvampen – från utseende och lukt, till symtom att vara uppmärksam på.


Den som gillar att vara ute i skog och mark får se till att vara uppmärksam i höst, bland de svenska välsmakande matsvamparna lurar nämligen giftiga kusiner. Vissa av dem är så pass farliga att bara en liten mängd räcker för att döda.

Vill du läsa mer? En av Sveriges giftigaste svampar förväxlas lätt med trattkantarellen.

Se upp för den vita flugsvampen - så ser den ut

Den vita flugsvampen, även kallad "Destroying angel", har orsakat många dödsfall genom åren. Faktum är att den står för majoriteten av alla dödsfall orsakade av svampförgiftning i Sverige.

Som ung är den vit i färgen med en svag lukt. När svampen är äldre skiftar färgen ofta mot gul och gulbrun – och lukten blir frän. Den vita flugsvampen växer framförallt i fuktiga barrskogar i Göta- och Svealand, men letar sig även en bit norrut i landet, enligt Svampguiden.

Symtom - när du blivit förgiftad av vit flugsvamp

Det som gör den vita flugsvampen så giftig är ämnet amatoxin. Det orsakar cellskada och celldöd i bland annat levern, njurarna och i matsmältningssystemet. 

Man upptäcker oftast de första symtomen mellan 8-24 timmar efter att man fått i sig svampen – men redan då kan det i värsta fall vara för sent att söka akutvård.

Symtomen man i första hand ska hålla utkik efter är buksmärtor, vattentunn diarré och kräkningar.

Experten: De löper störst risk att svampförgiftas

Till Folkhälsan säger överläkaren och docenten Anna-Maria Koivusalo att det finns en tumregel som är bra för svampplockare att utgå ifrån: Plocka, eller ät aldrig vita svampar som växer i skogen. 

Det finns en grupp av människor ute i skogen vars omdöme hon är extra orolig för:

– De som har störst risk att drabbas av svampförgiftning är människor som tror sig vara svampexperter; de som påstår att de naturligtvis känner igen hur en champinjon ser ut, säger Koivusalo till Folkhälsan.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!