Onsdag 28 Sep
Stockholm

Ny studie: Gravidas kost påverkar bebisens humör i magen

Ny studie visar att mammor som äter morötter under graviditeten gör barnet lyckligt
Ny studie visar att mammor som äter morötter under graviditeten gör barnet lyckligt. Foto: Mali Maeder/Pexels och Thiago Borges/Pexels

Enligt en ny brittisk studie kan utvecklade fosters humör förändras i magen beroende på vad mamman äter. Morötter gör bebisarna glada – och en annan grönsak får de att "gråta".

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Personer som är gravida kan ändra humöret hos sina ofödda barn genom kosten de äter, enligt en ny brittisk studie. 

Upptäckten kom när forskare började undersöka hur utvecklade foster reagerar på olika lukter och smaker genom att titta på deras ansiktsuttryck. 

Genom att göra en analys av ultraljudsundersökningar i 4D på 100 gravida kvinnor kunde forskarna se hur foster reagerade efter att ha exponerats för smaker från olika livsmedel.

Äta morötter som gravid

Kvinnorna som deltog i studien var i åldrarna 18 till 40 och deltog efter 32 och 36 veckors graviditet. De fick en kapsel innehållande cirka 400 mg morots- eller grönkålspulver cirka 20 minuter före det att ultraljudet utfördes. 

Forskarna studerade sedan hur fostren betedde sig efter intaget av morötter och grönkål. 

"Ett antal studier har föreslagit att spädbarn kan smaka och lukta i livmodern, men de är baserade på resultat efter födseln medan vår studie är den första som ser dessa reaktioner före födseln", säger huvudförfattaren till studien Beyza Ustun som är doktorand vid Durham University. 

Studien visade att morötter får utvecklade foster att "skratta" medan grönkål har motsatt effekt – och får bebisarna att "gråta". 

Grönkål får foster som ligger i magen att "gråta". Foto: Janerik Henriksson/TT

Matpreferenser före födseln

"Som ett resultat tror vi att denna upprepade exponering för smaker före födseln kan hjälpa till att fastställa matpreferenser efter födseln", säger forskaren.  

Människor upplever nämligen smak genom en kombination av smak och lukt – men hos foster kan detta ske genom att bebisarna andas in och sväljer fostervattnet som de omges av.

Vad gravida kvinnor äter kan även påverka spädbarns preferenser efter födseln och hjälpa till att skapa en aptit på frukt och grönsaker, enligt forskarna. 

Studien publicerades i tidningen Psychological Science och kastar nytt ljus över utvecklingen av våra smak- och luktreceptorer. Forskare har även påbörjat en uppföljningsstudie med samma barn efter förlossningen för att se om påverkan av smaker som de upplevde i livmodern påverkar deras acceptans av olika livsmedel, skriver Metro

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.