Tisdag 27 Sep
Stockholm

Professorn om varför så många inkompetenta män blir ledare

Många inkompetenta män blir ledare för företag,
Många inkompetenta män blir ledare för företag. Foto: Anders Wiklund/Gorm Kallestad/TT

Män tar för sig och ljuger oftare om sin kompetens än vad kvinnor gör, enligt organisationspsykologen och professorn Tomas Chamorro-Premuzic. En anledning till att fler män sitter i ledarpositioner är för att de tenderar att ha bättre självförtroende än kvinnor.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I en intervju med Dagens Nyheter förklarar organisationspsykologen och professorn Tomas Chamorro-Premuzic att vi väljer ledare utifrån deras självförtroende snarare än deras kompetens. Vilket kan vara en anledning till att många inkompetenta män blir ledare för företag, organisationer eller länder.

Han menar således att män tenderar att ha högre självförtroende än kvinnor, även när de inte kan backas upp av kompetens eller talang.

Kvinnor missgynnas på flera plan när det handlar om ledarskap, enligt Chamorro-Premuzic och tar så kallade mångfalds- och inkluderingsprogram som ett exempel, vilka är utformade att hjälpa kvinnor till ledarrollen. Men de programmen fokuserar ofta på saker som självförtroende.

– Det fungerar inte alltid för vi, som samhälle, accepterar inte att kvinnor har lika mycket självförtroende som män. Vi pekar finger åt kvinnor när de inte tar för sig på samma sätt som män, men när de väl gör det klagar vi över att de är för maskulina eller ambitiösa, säger Tomas Chamorro-Premuzic till DN.

Han menar fortsatt att vi lever i en värld där människor befordras baserat på sitt självförtroende och inte sin kompetens, något som inte är bra för kollektivet. 

"Vanligtvis lurar kvinnor inte sig själva"

Det bästa sättet enligt honom är att lura andra människor att tro att du är smartare eller helt enkelt en bättre ledare än vad du kanske är. 

– Vanligtvis lurar kvinnor inte sig själva lika ofta som män med att tro att de är fantastiska. Så då behöver de inte ljuga för andra.

– Det är könsvinkeln som fångar människors uppmärksamhet. Det är sant att historiskt sett så har vi en mycket högre representation av män i ledarroller än kvinnor. De flesta gör det automatiska antagandet att det är för att män är mycket bättre ledare. Men om man tittar på resultaten ser man faktiskt att så är inte fallet. De flesta ledare är inte bara män, de är också inkompetenta, säger Tomas Chamorro-Premuzic till tidningen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.