Fredag 2 Dec
Stockholm

Insatschefen om rysslandkopplingar till gasläckan: "Går inte att utesluta"

Handelsfartyg slog under gårdagen larm om att stora bubblor steg från Östersjöns botten mellan Karlskrona och Bornholm.
Handelsfartyg slog under gårdagen larm om att stora bubblor steg från Östersjöns botten mellan Karlskrona och Bornholm. Foto: Forsvaret Danmark/TT/Bernd Thissen/AP

Tvåtusen kilometer gasledning ligger på havets botten, Nord Stream 1 och Nord Stream 2 läcker gas. Områdena kring läckorna är i trafikförbud, både för fartyg och flygplan. Försvarsmakten kopplar gasläckorna till Rysslands mobilisering.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under måndagen slog handelsfartyg larm om att enorma bubblor steg från Östersjöns botten mellan Karlskrona och Bornholm. Den suspekta händelsen visade sig handla om de två ryska gasledningarna Nord Stream 1 och Nord Stream 2.

Under tisdagskvällen har Regeringskansliets krishanteringsråd sammankallats, och redan på tisdagsförmiddagen hölls dragningar av Försvarsmakten för delar av den sittande övergångsregeringen, enligt uppgifter till Aftonbladet.

"Kan inte karaktäriseras som slump"

Till tidningen kommenterar Försvarsmaktens insatschef generallöjtnant Michael Claesson att "händelsen är en militär angelägenhet". 

– Det är en väldigt central bit infrastruktur, för energisäkerhet naturligtvis, och över huvud taget en infrastruktur som ligger väldigt nära både Sverige och Danmark i det här fallet, så det är något vi studerar och bevakar, säger Michael Claesson till Aftonbladet.

Han kommenterar att det i nuläget inte finns någon ny information om de bedömningar som gjorts på skadorna på de två olika rörledningarna.

– De går inte att utesluta att de är olika aspekter som inte kan karaktäriseras som slump, men just nu har jag ingen ytterligare bedömning av vad det kan ha varit fråga om.

Utesluter inte samband

Ärendet bevakas för nuvarande av Försvarsmakten som ska fördjupa sina analyser av händelseutvecklingen i närområdet tillsammans med partnerländer.

– Det är klart att det är svårt att lösgöra sig från hela perspektivet av omvärldsutvecklingen och de besked som vi har fått förra veckan med Rysslands mobilisering och så vidare. Det finns inga absoluta samband, det är inte det jag säger, men samtidigt så går det inte heller att utesluta, avslutar Michael Claesson.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.