Handelsfartyg slog under gårdagen larm om att stora bubblor steg från Östersjöns botten mellan Karlskrona och Bornholm.
Handelsfartyg slog under gårdagen larm om att stora bubblor steg från Östersjöns botten mellan Karlskrona och Bornholm. - Foto: Forsvaret Danmark/TT/Bernd Thissen/AP

Insatschefen om rysslandkopplingar till gasläckan: "Går inte att utesluta"

Tvåtusen kilometer gasledning ligger på havets botten, Nord Stream 1 och Nord Stream 2 läcker gas. Områdena kring läckorna är i trafikförbud, både för fartyg och flygplan. Försvarsmakten kopplar gasläckorna till Rysslands mobilisering.


Under måndagen slog handelsfartyg larm om att enorma bubblor steg från Östersjöns botten mellan Karlskrona och Bornholm. Den suspekta händelsen visade sig handla om de två ryska gasledningarna Nord Stream 1 och Nord Stream 2.

Under tisdagskvällen har Regeringskansliets krishanteringsråd sammankallats, och redan på tisdagsförmiddagen hölls dragningar av Försvarsmakten för delar av den sittande övergångsregeringen, enligt uppgifter till Aftonbladet.

"Kan inte karaktäriseras som slump"

Till tidningen kommenterar Försvarsmaktens insatschef generallöjtnant Michael Claesson att "händelsen är en militär angelägenhet". 

– Det är en väldigt central bit infrastruktur, för energisäkerhet naturligtvis, och över huvud taget en infrastruktur som ligger väldigt nära både Sverige och Danmark i det här fallet, så det är något vi studerar och bevakar, säger Michael Claesson till Aftonbladet.

Han kommenterar att det i nuläget inte finns någon ny information om de bedömningar som gjorts på skadorna på de två olika rörledningarna.

– De går inte att utesluta att de är olika aspekter som inte kan karaktäriseras som slump, men just nu har jag ingen ytterligare bedömning av vad det kan ha varit fråga om.

Utesluter inte samband

Ärendet bevakas för nuvarande av Försvarsmakten som ska fördjupa sina analyser av händelseutvecklingen i närområdet tillsammans med partnerländer.

– Det är klart att det är svårt att lösgöra sig från hela perspektivet av omvärldsutvecklingen och de besked som vi har fått förra veckan med Rysslands mobilisering och så vidare. Det finns inga absoluta samband, det är inte det jag säger, men samtidigt så går det inte heller att utesluta, avslutar Michael Claesson.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Jasmin lever som hemmafru: "Råd att leva på en inkomst"

Polisen rapporterar om trafikolycka, Helsingborg

"Singelolycka på Sofiebergsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.

900 kronor mindre i månaden: Okända regeln sänker din pension

Att gå i pension tidigt betyder minde pengar i plånboken varje månad. Men vet du hur mycket pengar du förlorar på att sluta jobba innan riktåldern?

Massiv militär insats på Västbanken

Israelisk militär genomför en större insats i och omkring flyktinglägret Nur Shams i norra delen av Västbanken. Flera personer har dödats i insatsen som inleddes på fredagen.

Polisen stängde cannabiskafé i Oslo

1 timme sedan
Läsk, kakor – och cannabis stod på menyn och knappt en timme varade köpfesten på ett kafé i centrala Oslo innan polisen slog till och stängde verksamheten och bad folk att lämna platsen.

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

1 timme sedan
Gudruns kött och charkuteri slår igen sin fabrik i Gävle och har sagt upp alla anställda på anläggningen.