Har du koll vad som händer med ditt kranvatten och avlopp om elen stängs av?
Har du koll vad som händer med ditt kranvatten och avlopp om elen stängs av? - Foto: Christine Olsson/Mats Andersson/TT

Så länge har du dricksvatten i kranen – om elen stängs av

Om ditt hem blir utan el försvinner inte bara värmen och belysningen – det kommer också slå ut systemen för dricksvatten och avlopp. Hur lång tid tar det, och vad kan du göra för att förbereda dig?


Elkrisen kan under höst- och vintermånaderna bli så pass omfattande att vissa användare, under kortare perioder, kopplas bort från elnätet. Här kan du läsa mer om hur ett sådant elstopp fungerar.

Om elen stängs av kan ditt varma, upplysta hem snabbt förvandlas till en kall och potentiellt farlig plats – inte minst för sjuka och äldre. 

Här är de viktigaste knepen för att behålla värmen i din bostad – om elen stängs av.

Dricksvattnet påverkas om hemmet blir utan el

Men det är inte bara värmen som snabbt skulle bli ett problem om ditt hushåll, eller hela området du bor i, står utan el. Landets vattenpumpar drivs nämligen på el och slås ut vid ett avbrott. 

Klara Westling, expert inom avlopp och miljö på Svenskt Vatten, säger till Nyheter24 att dricksvattnet därför skulle drabbas snabbt.

– Får du strömavbrott i hushållet eller kvarteret kan dricksvattnet snabbt falla bort om trycket i ledningarna inte kan upprätthållas. Då kan det vara bra att snabbt, innan trycket försvinner, spola upp en mängd kranvatten i kannor och ställa i kylen så att man har till dryck och annat viktigt.

Så länge funkar vattnet i kranen – om elen stängs av

Hur lång tid det tar innan vattnet försvinner i kranen vid olika typer av elavbrott är svårt att säga. Det beror bland annat på hur många som är kopplade till nätet och nyttjar vattnet. 

– Min personliga erfarenhet är väl någon timme, men det skiljer sig som sagt mycket, säger Westling till Nyheter24. 

Experten: "Då bör du spola upp lite vatten"

Men det finns en räddning, om än temporär. Avlopp- och dricksvattenverk har alltid reservkraft som gör att elbehoven vid anläggningarna kan tillgodoses även vid kortare strömavbrott. 

– Hur länge denna räcker är nog olika, men vanligt är att de har generatorer som kan gå på bränsle så att de inte är beroende av el vid eventuellt bortfall, säger Westling.

Så länge vattentrycket kan behållas från anläggningarna kommer man ha vatten i kranen, men bara kallt.

– Det är mycket vanligare med stopp i kranen på grund av läckage i ledningar eller planerat stopp, för då tappas ju också trycket. Då bör du också spola upp lite vatten och ställa undan, säger Klara Westling till Nyheter24.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!