Hur påverkas avloppssystemen om elen försvinner? Nyheter24 reder ut saken med experten Klara Westling
Hur påverkas avloppssystemen om elen försvinner? Nyheter24 reder ut saken med experten Klara Westling - Foto: Johan Nilsson/Fredrik Sandberg/TT

Så länge funkar avloppen – om elen plötsligt stängs av

Vad händer med avloppen och möjligheten att gå på toaletten om ditt hushåll plötsligt skulle stå utan el? Nyheter24 har pratat med Klara Westling, expert inom avlopp och miljö på Svenskt Vatten, som reder ut saken.


Elkrisen i Sverige är ett faktum, och under de kallare vintermånaderna väntar dyra räkningar – och i värsta fall temporära elavbrott.

Hushåll som kopplas bort från elnätet kan inte bara förlora sina värme- och belysningskällor, utan så småningom också dricksvattnet i kranen. Det beror på att Sveriges vattenpumpar drivs på el och kan slås ut vid ett avbrott. 

Det här händer med vattnet i kranen – om elen skulle stängas av.

Kan man gå på toaletten som vanligt vid elavbrott?

Men avloppet och möjligheten att gå på toaletten som vanligt, hur drabbas det av ett tillfälligt elavbrott? 

Till Nyheter24 säger Klara Westling, expert inom avlopp och miljö på Svenskt Vatten, att avloppssystemen står stadigare än de för dricksvatten:

– Det beror på att avloppen i hushåll sällan är beroende av el, utan hydraulik. Vattnet i ledningarna rinner dessutom ofta med självfall istället för tryck, så det systemet brukar kunna klara sig bra under längre tid.

Experten flaggar – det här är viktigt att känna till

Men vad gäller avloppssystemen vid elavbrott finns det en annan detalj som är viktig att känna till. Vissa hus har en egen pump för avlopp, med en anslutning till fastigheten som pumpar ut avloppsvattnet till en ledning med självfall. 

– Denna pump kommer såklart inte fungera vid elavbrott och det kan leda till att det blir översvämning i pumpgropen, som ofta ligger någonstans på tomten, säger Klara Westling till Nyheter24.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!