Anders Westgerd hamnade nedanför scenen, när han skulle prata om sin bok som handlar om hinder i vardagen för funktionshindrade.
Anders Westgerd hamnade nedanför scenen, när han skulle prata om sin bok som handlar om hinder i vardagen för funktionshindrade. - Foto: Caroline Ahlbäck Bräutigam

Rullstolsburne Anders skulle tala på Bokmässan – fick ingen ramp till scen

Rullstolsburne Anders Westgerd, 48, skulle prata om tillgänglighet på Bokmässan. Men så blev inte fallet. När han skulle upp på serie- och fantastikscenen så gick det inte – det saknades ramp till hans rullstol.


Årets Bokmässa gick av stapeln 22-25 september i Göteborg. På plats kunde besökare få chans att möta sina favoritförfattare och lyssna på lärorika seminarier. 

En av årets talare, Anders Westgerd, vd för Assistanskooperativ Göteborgskooperativet för Independent Living, skulle tala om serietidningen Funktopias budskap som på ett humoristiskt sätt ska ge en fingervisning på de dråpliga situationer människor med funktionsnedsättning kan hamna i.

När boken, som är skriven av 10 serietecknare, skulle uppmärksammas var det som att dess budskap kom till liv – ett tragiskt och komiskt öde. Rampen som skulle få upp Anders Westgerd på "Serie- och fantastikscenen" blev klar när talartiden var över.

– Som en dålig karikatyr på en av serierna i vårt seriealbum, konstaterar Anders Westgerd, i ett pressmeddelande.

Anders Westgerd: "Sjukt opassande"

– Det är lite fnissigt när man läser strippen om otillgänglighet i boken, men känns sjukt opassande här på Bokmässan. Detta är en av de största kulturella mötespunkterna i Norden. Året är 2022. Det är faktiskt jävligt olustigt, säger Anders Westgerd.

Maria Rogstad Norberg, kommunikationschef för Bokmässan, beklagar och säger att det är ett olyckligt missförstånd och en miss i planeringen.

– Vår personal och scenarrangören hade kommit överens om en tid när rampen skulle sättas upp. När vår personal kommer dit för att sätta upp rampen pågår det en programpunkt på scenen och personalen vill då inte störa. När programpunkten var klar så påbörjades arbetet med att sätta upp rampen, men då blev den inte klar i tid, säger Maria Rogstad Norberg till Nyheter24.

Bokmässan drar lärdom av händelsen

Maria Rogstad Norberg menar också att de erbjöd Anders Westgerd att hålla programpunkten vid ett senare tillfälle under Bokmässan.

– Tyvärr hade de inte möjlighet vilket är förståeligt. Vi beklagar verkligen det inträffade och har bjudit in Anders Westgerd och GIL att komma och utbilda oss så att hela teamet kan få bättre förståelse och tänka in tillgängligheten tidigt i planeringen. Vi är glada att de har tackat ja.

– Vi försöker använda denna erfarenhet till att utveckla oss själva och bli bättre framåt. Det hjälper inte Anders så mycket i stunden, vilket vi verkligen beklagar och har stor respekt för – men förhoppningsvis kommer det något gott av det framåt, avslutar Maria Rogstad Norberg.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!