Moa Bernvid söker efter mannen som blev misshandlad när han försökte hjälpa henne.
Moa Bernvid söker efter mannen som blev misshandlad när han försökte hjälpa henne. - Foto: Adam Ihse/Privat

Moa Bernvid, 22, söker mannen som räddade henne på spårvagnen: "Chockad"

När Moa Bernvid och hennes vänner befann sig på en spårvagn i Göteborg blev de utsatta för ofredande. Då ingrep två män – varav ena blev svårt misshandlad. Nu eftersöker hon sin räddare.


Det var under natten till lördagen som Moa Bernvid, 22, och hennes vänner blev antastade på spårvagnen i Göteborg. Två heroiska män som såg händelsen gick emellan och hjälpte – men den ena mannen blev då svårt misshandlad.

– Hela spårvagnen var full, så flera personer såg och hörde detta. Vi hoppas att inget allvarligt hände mannen och att det inte stoppar honom eller andra personer att ställa upp i sådana här lägen. Vi var i en chockad situation, chauffören stängde dörrarna och han hade kompisar på plats som hjälpte honom, säger Moa Bernvid till Nyheter24.

Nu försöker Moa och hennes pappa hitta den hjälpsamma mannen via sociala medier i hopp om att få tacka honom – samt få en lägesrapport om hur han mår efter händelsen.

Moa Bernvid hoppas på mer civilkurage

Moa Bernvid hoppas att den här händelsen också sätter ljus på att det är ett stort folkhälsoproblem där kvinnor blir utsatta för kränkningar och ofredande. Hon vill också inpränta vikten av civilkurage – att varje människa kan göra skillnad för en annan.

– Tyvärr händer sådant här nästan varje gång man som kvinna är ute på stan. Och att det inte finns civilkurage, mycket på grund av sådana här situationer gör att människor inte vågar. Vi vill uppmärksamma detta för att unga tjejer och kvinnor blir ofredade varje dag. 

Hon menar att fastän händelsen fick ett tragiskt slut, där mannen misshandlades, så vill hon fortsatt uppmuntra folk att säga till och stå upp för det som är rätt.

– Jag vill tacka honom 1000 gånger om, för att han hjälpte oss och den andra tjejen på spårvagnen, man vet inte vad som hade hänt om han inte ställde upp. För att han vågade stå upp för oss och för att han tog ett initiativ. Vi hoppas att han mår bra under omständigheterna, avslutar Moa Bernvid.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kritiker sågar förslag om gårdsförsäljning

EU-sanktioner mot "extremistiska" bosättare

EU inför sanktioner mot fyra "extremistiska" israeliska bosättare och två organisationer på ockuperade Västbanken.

Upp till 20 000 fick fel bostadsbidrag av Försäkringskassan

Försäkringskassan har gått ut med ett varningsmeddelande till 20 000 medborgare som fått ett extra bostadsbidrag. Utbetalningen som ska ha gjorts den 10 april kan mycket väl vara helt felaktig, och du som fått pengarna kan vara tvungen att betala tillbaka pengarna.

Trump Media varnar för nakenblankning

Börsnoterade Trump Media & Technology Group har varslat Nasdaqbörsen om att det kan ha förekommit otillåten marknadsmanipulation av bolagets aktie – med så kallad nakenblankning, rapporterar tv-kanalen CNBC.

Då höjer HBO Max priset, inför reklam och byter namn

I samband med att HBO Max byter namn till bara Max görs en rad förändringar. Exempelvis införs ett reklamabonnemang. För de som inte vill se reklam höjs avgiften rejält.

Støre möblerade om bland ministrar

Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har möblerat om i sin regering.