Den misstänkte 15-årige pojken försökte strypa flickan.
Den misstänkte 15-årige pojken försökte strypa flickan. - Foto: Johan Nilsson/TT

Mordmisstänkte pojken i Skellefteå: "Jag bara slog"

Den 15-årige pojken som misstänks för mordförsök och grov våldtäkt på en nioårig flicka i Skellefteå, Morö Backe, har i förhör berättat om våldet.


Det var den 7 juli som en flicka under 15 år hittades svårt skadad i ett skogsparti, i Morö backe, i Skellefteå. Flickan hade blivit våldtagen och misshandlad och fördes allvarligt skadad till sjukhus där hon länge vårdades på intensivavdelningen. 

En 15-årig pojke hävdade då att han hittat den allvarligt skadade flickan. Pojken ska då ha berättat om flickan till en privatperson i närheten som då kontaktade SOS.

Kort efter händelsen riktade polisen misstankarna mot den 15-årige pojken som i förra veckan åtalades misstänkt för mordförsök och grov våldtäkt i Skellefteå tingsrätt.

15-årige pojken försökte strypa flickan

I ett förhör berättar pojken att han upptäckt flickan i skogspartiet när han blev kissnödig och gick in i skogsdungen. Där ska han också ha gått fram till flickan för att se om hon kunde röra på sig – vilket hon inte gjorde, då ska han ha tagit flickans cykel och gett sig av för att leta hjälp, rapporterar Aftonbladet.

I ett senare förhör ska däremot den 15-årige pojken ändrat sin historia. Istället berättar pojken att han slagit flickan med en pinne och att han även försökt strypa henne med skosnören.

"Jag bara slog" och "Jag bara tog på dem och hedde på hennes hals", ska pojken ha sagt i förhör. Pojken ska inte ha gett en förklaring till varför han slog flickan. 

Flickan vårdas fortfarande på sjukhus och har inte kunnat förhöras.

"Utsatt flickan för synnerligt lidande"

– Jag menar att den tilltalade utsatt flickan för ett synnerligt lidande och att han har visat synnerlig hänsynslöshet genom att angripa målsäganden med grovt våld. Det var enbart på grund av tillfälliga omständigheter som gjorde att brottet inte fullbordades och att flickan inte dog, sa kammaråklagare Andreas Nyberg vid Åklagarkammaren i Umeå, i samband med att åtal väcktes, till tidningen.

Den 15-årige pojkens advokat Jens Nyström har tidigare uppgett för tidningen att pojken gjort vissa medgivanden:

– Men exakt hur de medgivandena är gjorda, och hur mycket vikt man kan lägga vid dem, är i nuläget ganska svårt att uttala sig om. Det finns vissa medgivanden till närstående och vissa medgivanden som är gjorda i förhör.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

Svenskarna i Natostyrkan: "Väldigt självklart"

Lön och arbetsvillkor är inte spikade, ändå räcker många upp handen när Sverige för första gången ska medverka i den multinationella Natostyrkan i Lettland. Det är väldigt självklart, säger André Steffert, plutonchef på P7 i Skåne.

Nu har bitcoin halverats

Nu har den skett – den hett emotsedda halveringen av kryptovalutan bitcoin, uppger analysföretaget Coingecko. Halveringen inträffar vart fjärde år och innebär att antalet nya bitcoin som tillförs marknaden halveras.

Toppåklagare anställde älskarinna – åtalas

En västsvensk toppåklagare åtalas för att ha hjälpt till att ge sin älskarinna en högt uppsatt position inom myndigheten.

Tände eld på sig själv under Trumpmål – dog

En man som på fredagen tände eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryurvalet i målet mot expresident Donald Trump ägde rum har avlidit av sina skador, enligt New York Post.

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

1 timme sedan
USA har, efter krav från militärjuntan, beslutat att dra tillbaka sina – hundratals – soldater från Niger i Västafrika, enligt amerikanska regeringskällor.